PRIJEDLOG AGANA BUNIĆA

Sindikat negoduje zbog predloženih izmjena Zakona o državnim službenicima USK-a

Skupštinski zastupnik ne bi smio biti predlagač Prijedloga izmjena i dopuna Zakona, već samo eventualno Nacrta

S press konferencije. Agencije

E. Ma.

28.3.2022

Predstavnici Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili neslaganje sa predloženim Izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima u ovom kantonu. 

Rečeno je kako bi te zakonske izmjene i dopune koje je predložio zastupnik u Skupštini USK Agan Bunić trebale već sutra biti u skupštinskoj proceduri, iako prethodno nisu ispoštovane neophodne zakonske smjernice za takvo nešto.


Prekršena odredba Kolektivnog ugovora

- Prvo je prekršena odredba Kolektivnog ugovora, kojom je rukovodilac bio obavezan osigurati učešće sindikata u izradi svih prednacrta i nacrta koji se tiču radnopravnog statusa državnih službenika i namještenika. Morate znati da se nešto slično pokušalo i 2017. godine, kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku o nezakonitosti i neustavnosti ovakvog načina donošenja Izmjena i dopuna Zakona - izjavio je predsjednik Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija državnih službenika i namještenika Unsko-sanskog kantona Fazir Mukelić.

Pojašnjeno je i kako skupštinski zastupnik ne bi smio biti predlagač Prijedloga izmjena i dopuna Zakona, već samo eventualno Nacrta.


To smatramo nedopustivim

- Nećemo isticati zastupnika koji je ovo predložio, već se moramo osvrnuti na Kolegij u čijem radu učestvuju predstavnici svih političkih opcija koje participiraju u vlasti. Mišljenja smo da je ovaj prijedlog zbog svega navedenog, morao biti odbačen na samom skupštinskom kolegiju. Bez obzira što od nas niko ništa nije tražio, mi smo svoj osvrt i mišljenje o predloženim Izmjenama i dopunama Zakona već poslali svim nadležnima. Naglašavam da nas predložene zakonske izmjene i dopune stavljaju u potpuno neravnopravan položaj u odnosu na državne službenike u Federaciji BiH. Naročito se ovo odnosi na predložene institute ove izmjene, gdje bilo koja žalba ne odlaže izvršenje rješenja. To smatramo nedopustivim - riječi su predsjednice Sindikata državnih službenika i namještenika USK Aldijane Majanović.

Sindikalni predstavnici jasno se protive i predloženim zakonskim izmjenama kojima bi se zaposlenima u državnoj službi omogućilo čuvanje radnih mjesta, za vrijeme eventualnih direktorskih angažmana u javnim ustanovama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.