SKANDALOZNO

Meldina Ugarak za "Avaz": Htjeli su mi fizički zabraniti da prisustvujem sjednici

Zaštitar na ulazu u salu rekao da nije najavljena

Meldina Ugarak. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

26.12.2019

Novi incident na sjednici Gradskog vijeća u Zenici zabilježen je danas, kada je Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK, pokušala da uđe na sjednicu, u čemu su je pokušali spriječiti.

Naime, Ugarak je bila dugogodišnja direktorica Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ogorčena je nakon što je pregledom nacrta budžeta Grada Zenica za 2020. godinu uvidjela da ovoj ustanovi nije planirana niti jedna marka.

Zbog toga je došla danas na sjednicu kako bi tražila da se u budžetu, koji je na dnevnom redu, predvide sredstva za Centar. Međutim, naišla je na problem.

- Došla sam da diskutiram u vezi s budžetom jer, kao što je javnosti poznato, i ranije smo skretali pažnju da Grad nije predvidio niti marku za djecu s poteškoćama. Međutim, rečeno mi je da ne mogu ući. Nisam to željela prihvatiti i kazala sam da želim ući i da je, uostalom, budžet javan - kaže ona.

Zaštitar na ulazu u salu joj je objasnio da nije najavljena, zbog čega je ne može pustiti u salu, ali Ugarak ističe da Poslovnikom ima pravo na to. 

- Iako je predsjedavajuća rekla da mogu ući, nisu dozvoljavali. Onda je sekretarka Vijeća došla da kaže da da nemam pravo biti na sjednici. Nisam željela izaći, došao je ponovo momak iz osiguranja i rekla sam im da me samo fizički mogu spriječiti da budem tu - priča ona.

Potom su se strasti smirile, a Ugarak je ostala na sjednici. Zbog ovakvog ponašanja i sprečavanja u borbi za najranjivije kategorije društva, zastupnica je vidno ogorčena i razočarana.

- Kada su vidjeli da sam istrajna i da neću napustiti sjednicu, gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao da mogu ostati i prisustvovati. Zamalo sam fizički odstranjena sa sjednice - zaključila je Ugarak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.