KARATE

Aida Fišić osvojila 250 medalja

Nositeljica crnog pojasa i prvakinja BiH u karateu

Piše: Jasmin Alibegović

11.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Aida Fišić viešegodišnja je članica Karate-kluba Bošnjak iz Konjica. Državna prvakinja u kategoriji seniorki nositeljica je crnog pojasa i vlasnica približno 250 medalja.

- Karate je bio ljubav na prvi pogled. Uvijek se rado sjećam prvog susreta s karatašima u sportskoj dvorani i jedne divne djevojke koja se zove Džana Boloban, zbog koje sam se odlučila za karate. Ona mi je razbila predrasude o borilačkom sportu za ženu - kaže Fišić.

Prvo takmičenje

Na svom prvom takmičenju u borbama bila je bronzana.

- Karate-klub Bošnjak uvijek je imao veoma dobre takmičare s kojima je nizao uspjehe tako da je odabir kluba bio pun pogodak. Moje prvo takmičenje u borbama bilo je u Tuzli, gdje sam osvojila bronzanu medalju na jednom od najjačih turnira u Bosni i Hercegovini. Mogu reći da je posebna, jer je bila motivacija za ostale - dodaje mlada Konjičanka. 

Fišić smatra da je karate zapostavljen u BiH. Mladi takmičari, umjesto da se fokusiraju na trening, moraju misliti hoće li im se trener izboriti za sredstva da odu na neko takmičenje.

- Karate je zapostavljen u BiH i zbog toga većina mladih sportista sreću traži izvan granica naše zemlje. Naš klubovi imaju vrhunski pristup i veoma smo uspješna reprezentacija, ali takmičari svaki put pred svjetska i evropska prvenstva ne znaju na čemu su - naglašava Fišić, kojoj je uzor Mensur Cakić, vlasnik najboljeg rezultata u našoj državi. 

Kaže kako svaka osvojena medalja ima svoju priču, a uz dvije bronze s Evropskog prvenstva, Aida je otkrila koja joj je najdraža.

- To je zlatna medalja iz Samobora. Inače, takmičenje u Samoboru jedno je od najjačih u Evropi, a ja sam na tom takmičenju dala svoj maksimum u borbama - otkriva Fišić. 

Dodatni motiv

Osim što dominira na borilištima, Aida je nedavno uspješno odbranila magistarski rad na Mašinskom fakultetu u Mostaru. 

- Dodatna motivacija mi je bio i boravak u Italiji, gdje sam studirala jednu godinu. Noćni život, klubovi i sve te stvari nikad mi nisu bile interesantne, ne volim taj način dokazivanja - kaže Fišić, kojoj je neostvarena želja da svira gitaru.

- Budući da su mi obećali jednu kad završim fakultet, čekam da mi se poklon uruči, jer sam ja svoj dio završila - uz smijeh kaže Aida. 

Tajna uspjeha

Aida nam je otkrila i koja je tajna njenog uspjeha. 

- Treba se bazirati na prilike, a ne prepreke. U životu sam uvijek radila ono što volim i nisam se obazirala na komentare. Rad i trud se isplate, ali ne možete očekivati da ćete rezultat postići preko noći - naglašava Fišić, koju najviše odmaraju putovanja i koja ušteđevinu rado utroši u novu šetnju nekim od evropskih gradova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.