PREMIJER LIGA BIH

Kovačević, Musa i Hafizović analiziraju završenu polusezonu: Sarajevo se izdvojilo iz bh. prosjeka

Klub s Koševa je očekivano najbolji, kaže Kovačević. Velež najveće iznenađenje, ističu Musa i Hafizović

Ekipa Sarajeva. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR

15.12.2020

U nedjelju je završen prvi dio premijerligaške sezone 2020/21., nakon 114 odigranih utakmica u kojima je postignuto 300 golova. Očekivano, prvi kroz cilj je pošao prvak s Koševa, koji je pratioce „zaledio“ na minus devet (Željezničar), - 11 (Široki Brijeg), - 12 (Velež), - 13 (Borac i Zrinjski). S druge strane, najugroženiji je Radnik, koji ima dva boda više od Krupe i Olimpika. U sigurnoj zoni nije ni Mladost, koja ima četiri boda više od kluba iz Bijeljine.


Usklađen tim

- Sarajevo je očekivano prvo, jer igra najbolje u kontinuitetu, kući i na strani, ima dobru ekipu, rekao je legendarni fudbaler Slobode Mersed Kovačević, te dodao: 

- Jednostavno, Sarajevo ima usklađen tim i zasluženo su na prvom mjestu. Kod ovih ostalih, puno toga zavisi od toga koliko im fali igrača, što na Koševu nije slučaj s obzirom i na dugu klupu, tako da su varirali u formi. Sve je išlo od utakmice do utakmice... Što se tiče Slobode, tu su sada neki novi momci, nova mlađa ekipa. Mislim da su krenuli dobro, počeli su s podmlađivanjem tima, odnosno okrenuli su se svom kadru iz omladinskog pogona. Mislim da će to dati rezultat(e). Normalno je sad u ovom periodu, kod smjene generacija, dolazi i do oscilacija. Ali, taj put je za budućnost pozitivan.


Kovačević. Arhiva

Selektor reprezentacije BiH U-19 Slaven Musa ističe da Sarajevo zasluženo na tronu.

- Sarajevo se malo izdvojilo. Imaju najbolju ekipu, najbolje su igrali, a na kraju krajeva bili su konstantni i zasluženo su prvi. Iako imaju veliku bodovnu prednost, ne mogu reći da je prvenstvo završeno. No, mislim da će Sarajevo teško ispustiti prednost, jer treba napraviti četiri-pet kikseva u 14 kola, a da neko drugi pobijedi sve utakmice. Mislim da ti drugi nisu toliko kvalitetni da to ostvare, ako Sarajevo uopšte i kiksa, analizira Musa.

Mostarac ističe da su svi ostali, kako kaže, tu negdje, blizu.


Musa:. Arhiva

Dudićev rukopis

- Velež je napravio stvarno dobar rezultat, izuzev tog kiksa protiv Širokog Brijega u Kupu BiH. Četvrto mjesto je sigurno najugodnije iznenađenje. Feđa Dudić radi dobar posao, izvlaći maksimum iz ekipe. A što se tiče ostalih, malo je nezadovoljstvo u Zrinjskom, jer su mislili da trebaju biti bolje plasirani. Ali, imali su i produženi boravak u Evropi, što je vjerovatno utjecalo na loš start. Kasnije su napravili niz dobrih rezultata, pa opet lošijih i više ne mogu uhvatiti priključak za prvim mjestom. Željezničar pobijedi na strani, ali slabije igra kući. Oni definitivno imaju problem kad protivnik povede... Gubili su realno od slabijih ekipa. Željezničar, Široki, Velež, Borac i Zrinjski borit će se za još tri mjesta u Evropi. A što se tiče donjeg dijela tabele, Olimpik i Krupa se čupaju, Mladost je dobila neke utakmice za koje nije mislila, te imaju neku prednost. Međutim, Olimpik, Krupa i Radnik ih polako stižu. Tu se niko ne može otpisati. Jedino možda neće biti zanimljiva borba za prvo mjesto, ostalo je otvoreno - zaključio je Musa. 

Legendarnog Kemala Hafizovića raduje poboljšanje kvaliteta premijerligaških utakmica i broj postignutih golova na utakmicama, iako je tužno igrati bez gledalaca.


Hafizović. Arhiva

- Ovo je možda bila i najbolja premijerligaška polusezona do sada. Sarajevo je očekivano prvo, premda sam od kluba s Koševa očekivao i iskorak u Evropi. U Sarajevu se ne trebaju zadovoljiti samo uspjehom u našoj ligi. Kad ti dođe protivnik iz Bjelorusije, da ga prođeš, da ne kaže, glat. Naš nivo nas izbaci, a imaš odličan tim... S druge strane, Velež je najprijatnije iznenađenje, a više sam očekivao od Borca, pa i Zrinjskog, zaključio je Hafizović.

Za gol više

- Drago mi je zbog Veleža, za koji me veže i Feđa Dudić kojeg sam trenirao u Travniku, rekao je Hafizović, nekadašnji trener Čelika, Veleža... te dodaje: 


- „Rođeni“ igraju ofanzivno, za gol više, a što je najinteresantnije, brzo prebrode poraz. Naprimjer, na Grbavici izgube 3:0, ali se za sedam dana oporave. Tako je bilo dva-tri puta. Kad vidite gdje je Velež bio svih ovih posljednjih godina, ostvarili su veliki uspjeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.