SPORT

Bosanskohercegovački fudbalski dragulj „preko bare“

Bosanskohercegovački fudbalski dragulj „preko bare“. Amar Sejdić

Avaz.ba

Opšte poznata je činjenica da je Bosna i Hercegovina oduvijek bila rasadnik sportskih talenata.  Dobar dio njih je, nažalost, zbog ratnih okolnosti svoje prve životne, ali i sportske korake napravio u drugim zemljama. Jedan od takvih talenata koji je već ostvario zapažen rezultat na sportskom planu je Amar Sejdić, koji je još kao mali dječak, zajedno  sa svojim roditeljima otišao „preko bare“ u Ameriku i tamo gradio svoj sportski, životni, ali i intelektualni put. Igranje u raznim klubovima i treninzi u vrhunskim sportskim akademijama su mu omogućili maksimalan razvoj njegovog fudbalskog potencijala. Imali smo priliku razgovarati sa Amarom koji nam je otkrio svoju životnu priču i uspjeh koji konstantno ostvaruje na drugom kontinentu.

-    Moji prvi fudbalski koraci počinju već sa 5 godina kada sam u Louisville-u u državi Kentucky počeo trenirati i igrati za omladinski tim United 1996 FC, kojeg je osnovao i vodio Said Fazlagić, nekadašnji fudbaler FK Sarajevo, zajedno sa svojim bratom Muhamedom, inače našim prvim predstavnikom za Pjesmu Evrovizije.

I tako ste već sa pet godina prepoznali sebe u sportu, a Vaš talenat su prepoznali i drugi. Da li ste nastavili u istom klubu ili ste svoj talenat odlučili nadograditi i prihvatiti veće izazove?

-    Upravo zbog mog velikog talenta i prije svega posvećenosti sportu, vrlo brzo sam prepoznat od strane trenera kao izuzetan potencijal i skoro uvijek sam igrao sa dječacima koji su godinu-dvije stariji od mene. Sa svojim saigračima sam osvojio razna omladinska i državna prvenstva i nakon toga 2011. godine pozvan i u kamp U-15 reprezentacije SAD.

Nakon toga dobili ste poziv i iz Evrope?

-    Već sa 16 godina pozvan sam na probu od strane Fudbalskog kluba SBV Vitesse iz grada Arnheima u Holandiji. I tamo sam pozvan da se pridružim njihovom U-19 timu iako sam imao tek 16 godina. Nažalost, papirologija i dolazak iz zemalja „trećeg svijeta“ mi je omogućio boravak u Holandiji od samo 7 mjeseci, nakon kojih sam se morao vratiti u SAD.

Tu sam se definitivno i ustalio na poziciji centralnog veznog koja mi nekako najviše i odgovara.

Kakav je bio nastavak vaše karijere?

-    Nakon povratka u Ameriku, pridružio sam se  MLS timu Real Salt Lake, u omladinskom pogonu do 19 godina i imao sam sjajnu 2015. godinu u kojoj smo došli do finala u kojem sam ja bio strijelac dva pogotka. Nakon toga je bilo mnoštvo ponuda raznih menadžera za odlazak i nastavak karijere u Evropi, ali u isto to vrijeme sam dobio ponudu od strane Maryland Univerziteta, koja mi je omogućila i školovanje na tom univerzitetu. Inače, Maryland je jedan od najtrofejnijih fudbalskih klubova u D-1 College ligi i sa njima sam osvojio puno trofeja od kojih je svakako najvažniji 2018. godine, kada smo osvojili NCAA turnir koji je zapravo turnir 64 najbolja Američka univerziteta, gdje najbolji timovi dobijaju pravo učešća u play off-u i finalu. Naša ekipa je bila prvak, a ja sam proglašen za MVP turnira.

 Za one koji ne znaju, šta znači MVP?

-    Znači Most Valuable Player ili jednostavno najkorisniji igrač turnira.

Kakav je bio nastavak Vaše karijere nakon turnira i titule MVP-ja?

-    Već sljedeće godine 2019. sam na draftu izabran od strane kluba Impact Montreal iz Kanade, koji se takođe takmiči u MLS ligi. Zapravo, izabrao me je trener tog kluba Remi Garde, nekadašnji Francuski reprezentativac i bivši trener našeg Miralema Pjanića u Lyonu. Imao sam sreću da me je već iduće godine trenirao proslavljeni Thierry Henry, od kojeg sam najviše naučio,  dodatno usavršio svoju igru i postigao svoja prva tri gola za Montreal.

Jeste li nastavili svoju karijeru u Kanadi?

-    Ne, od ljeta ove godine sam na poziv legendarnog argentinskog igrača Gabriel Hainzea, postao član kluba Atalanta United, koji možda nije finansijski jak kao većina klubova iz evropske lige petice, ali sa svojih 20 miliona dolara budžeta, sasvim dovoljan da u svojim redovima ima mlade i talentovane igrače iz Južne Amerike i da na svojim utakmicama ima posjetu od 50.000 gledalaca.

Trenirali ste jedno vrijeme u Evropi, kakvi su Vaši utisci igranja na evropskim terenima i utakmicama MLS lige?

-    Čini mi se da su javnost u BiH, ali i dobar dio sportskih radnika, slabo upućeni u značaj i karakteristike MLS lige. Kada su tek počinjali, glavne zvijezde su bili evropski ili južnoamerički igrači, uglavnom na zalasku karijere. Ali i to je urađeno sa ciljem promovisanja ovog, u tadašnje vrijeme slabo popularnog sporta u SAD-u. Sada je situacija sasvim drugačija. MLS liga je jedna ozbiljna liga sa vrhunskim fudbalerima sa svih strana svijeta. I kao takva je postala izvor talenata za mnoge reprezentativne selekcije. I igrač Finske reprezentacije Robin Lod, koji je postigao drugi gol u Zenici je fudbaler Minnesota United, kluba MLS lige, a zajedno s njim je nastupao i Jukka Raitala iz Montreal Impact-a,  kao i Lassi Lappalainen iz CF Montreal. Takođe, u ovim kvalifikacijama su svoje reprezentacije pojačali  MLS igrači, igrajući za reprezentacije Mađarske, Poljske i Slovačke. Igrači MLS lige su veoma dobro plaćeni i skoro svaka ekipa ima nekoliko zvijezda iz Evrope ili Južne Amerike, prosjek starosti igrača je veoma nizak i MLS liga svakim danom postaje sve veći izvor talenata za Evropske top lige. Uostalom, dokaz su i rezultati reprezentacije SAD-a, koja je sastavljena od igrača MLS lige.

Za sve vrijeme igranja u SAD, niste propustili priliku i da se školujete? Kako ste uskladili treninge i školovanje?

-    Za vrijeme igranja za Maryland, završio sam Ekonomski fakultet i trenutno radim na diplomskom ispitu Masters studija. Treninzi mi oduzimaju puno vremena, ali sve je moguće uz dovoljno truda. Kad nešto dovoljno jako želiš, uspiješ to i ostvariti. Tako da nađem vremena za sve, i za fudbal, i za porodicu, prijatelje i fakultet. Bitno je znati kako isplanirati vrijeme i poredati vlastite prioritete - Govori nam Amar Sejdić, mladi talenat porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je svoju sportsku karijeru izgradio na drugom kontinentu, a pritom nije zanemario ni svoje školovanje i obrazovanje. Svoju šansu da pokaže znanje i umijeće je potražio u najboljim fudbalskim akademijama. Svojim radom, trudom, dobrim igrama i rezultatima itekako je skrenuo pažnju na sebe.



Bosanskohercegovački fudbalski dragulj „preko bare“. Amar Sejdić