VIJESTI

Borovnica sprečava starenje i rak

Male bobice čudesnih ljekovitih moći

Redakcija

23.7.2014

 

Jagode, brusnice, ribizle, maline, borovnice – sve ih volimo jer su ukusne i zdrave. Od navedenih plodova, borovnica sadrži najviše hranljivih materija i antioksidansa. Evo koje su zdravstvene prednosti ovih plavih bobica, a koje su naučno dokazane.

Sprečava starenje. Među svim zdravstvenim koristima borovnice, činjenica da sadrži visok nivo antioksidansa je najvažnija. Prisustvo antocijana u borovnicama pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala u organizmu. Jednostavnije rečeno, borovnice pomažu sporije starenje te štite organizam od raznih oboljenja.

Smanjuje infekcije urinarnog trakta. Bakterije koje izazivaju peckanje u urinarnom traktu kod žena se lako drže pod kontrolom pomoću kompleksnih jedinjenja koje sadrži borovnica i koja djeluju kao prirodni antibiotici.

Sprečava gubitak pamćenja. Istraživanja pokazuju da borovnice sprečavaju degeneraciju nervnih ćelija te da održavaju krhke funkcije centralnog nervnog sistema netaknutim. Da li ste znali da ove koristi borovnice mogu, zapravo, spriječiti Alzheimerovu bolest?

Poboljšava imunitet. Borovnice sadrže skoro sva bitna jedinjenja, vitamine i minerale koji su nam potrebni za održavanje cjelokupnog zdravlja i poboljšanje imuniteta. Od vitamina A, vitamina B kompleksa, vitamina C i E preko željeza, selena, cinka i bakra.

Sprečava rak. Stručnjaci tvrde da se mnoga jedinjenja, koja borovnica sadrži, ponašaju kao agensi koji se bore protiv ćelija raka. Neka od tih jedinjenja su resveratrol, antocijani i flavonoli. Istraživači su otkrili da prednosti konzumiranja borovnica uključuju moguću prevenciju raka dojke, debelog crijeva i jajnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.