VIJESTI

Putin naručio ubistvo bivšeg KGB-ovog špijuna?

U Britaniji pokrenuta istraga o smrti ruskog disidenta Litvinenka

Redakcija

31.7.2014

Ko je otrovao ruskog disidenta i špijuna Aleksandra Litvinenka prije osam godina trebala bi otkriti javna istraga koja je danas pokrenuta u Velikoj Britaniji, piše Telegraph.

Bivši oficir KGB-a, Litvinenko, razišao se s ruskom vladom i postao strogi kritičar Kremlja. Od Velike Britanije politički azil zatražio je 2000. godine. Umro je 2006. u 43. godini nakon što je u jednom londonskom hotelu popio čaj u kojem se bio i radioaktivni polonij.

Na smrtnoj postelji optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog ubistva. Litvinenkova porodica vjeruje da je on radio za MI6 u vrijeme smrti i da je ubijen po naređenjima iz Kremlja.

Čaj je, naime, pio u hotelu s dvojicom Rusa od kojih je jedan bio također bivši agent KGB-a. Velika Britanija zatražila je još 2007. izručenje Alekseja Lugvoja kako bi mu se sudilo za ubistvo Litvinenka, no Rusija je to odbila.

Godišnjica smrti Litvinenka, Rusiji tužba u Strasbourgu

U istrazi bi se sada trebalo utvrditi stoji li ruska država uistinu iza ubistva Aleksandra Litvinenka.

'Ne tražim istragu protiv Rusije ili Engleske, nego samo da se utvrdi istina i da pravda bude zadovoljena', izjavila je Litvinenkova udovica, Marina koja je uspjela sudski osporiti raniju odluku britanske vlade da se ipak ne pokrene javna istraga .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.