GLOBUS

Džihadisti na kruzerima odlaze u ratove

Interpol upozorio na potrebu jačanja kontrole na brodovima za krstarenje

Redakcija

8.11.2014

Potencijalni džihadisti koriste prekookeanske brodove kruzere da bi došli do zona sukoba na Bliskom istoku, saopćeno je jučer iz Interpola. U saopćenju se navodi da su osobe koje pokušavaju da se pridruže militantnim organizacijama u Iraku i Siriji koristili linije prekookeanskih brodova da bi došli do svog cilja, uključujući Tursku.

Nije objavljeno koliko je militanata koristilo ovaj način putovanja. Razlog korištenja kruzera je što su provjere putnika mnogo blaže nego prilikom putovanja avionom. 
Interpol preporučuje da se provjere liste putnika koje važe za aviokompanije prošire i na brodove za krstarenje. 

Turske vlasti saopćile su da su u proteklih nekoliko mjeseci deportirale više stotina osumnjičenih stranih džihadista nakon što su privedeni na aerodromima i autobuskim stanicama. Redovna zaustavljanja brodova u lukama u regionu omogućava potencijalnim džihadistima da se neprimijećeni iskrcaju i odu u Siriju i Irak. 

Novi načini
 
Direktor Interpola za borbu protiv terorizma Pjer Sen Iler (Pierre St Hilaire) rekao je da su džihadisti bili prinuđeni tražiti nove načine putovanja da bi izbjegli hapšenje.

- Oni znaju da su aerodromi pod većim nadzorom i koriste prekookeanske brodove za odlazak u zone sukoba - ističe Sen Iler.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.