GLOBUS

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE: Ulazimo u kopnenu borbu protiv ISIL-a!

Carter najavio da će koaliciona čizma stati na tle Iraka i Sirije

Autor:(D. K.)

22.1.2016

Ashton Carter u intervjuu za CNBC izjavio je da će koaliciona čizma stati na tle Iraka i Sirije u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

- Učinit ćemo više jer treba da uradimo više da bismo porazili ISIL. Uvjeren sam da ćemo pobijediti, nego želim da ubrzam taj proces - rekao je Carter.

Također, dodao je da američki saveznici u borbi protiv ISIL-a "mogu da urade više" i dodao da teroristi moraju da budu poraženi u Raqqi, svom uporištu u Siriji, i Mosulu, gdje su se ukopali u Iraku.

- Moramo da ih uništimo u ta dva grada i volio bih da to započnemo što prije - naglasio je Carter.

Američki ministar dodao je da američka koalicija pokušava da odsiječe komunikacije između terorista u "iračkom teatru i sirijskom teatru", i da bi Washington radije da mobiliše lokalne snage, nego da se bori umjesto njih.

- Tražimo mogućnosti da uradimo više i stat ćemo čizmom na tle - želim da budem potpuno jasan - ali to je strateško pitanje; radije bismo osposobili lokalne snage da pobijede nego da im budemo zamjena - rekao je Carter.

- Mislim da ni mi, ni niko drugi ne može da ih zamijeni, ali mnogo toga možemo da uradimo da ih osposobimo, između ostalog i da se borimo na kopnu uz njih - dodao je Carter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.