GLOBUS

Šef delegacije sirijske Vlade: Sudbina Bašara Al Asada nije dio pregovora sa opozicijom

Bašar Džafari govorio novinarima u Ženevi

Srna

21.3.2016

Sudbina sirijskog predsjednika Bašara Al Asada nije dio pregovora sa opozicijom, rekao je danas šef delegacije sirijske Vlade Bašar Džafari, tvrdeći da antiteoristička borba ostaje prioritet za Damask.

Govoreći za novinare u Ženevi, na početku druge sedmice razgovora sa specijalnim izaslanikom UN Stafanom da Misturom, Bašar Džafari je rekao da predsjednik Asad nema nikakve veze sa sirijskim pregovorima.

"Naši razgovori uopšte ne dovode u pitanje predsjednika Sirijske Arapske Republike. To je nešto što je već isključeno", rekao je on.

Džafari je tom prilikom istakao da je postignut mali napredak u pregovorima. Sirijska opozicija optužila je danas na mirovnim pregovorima u Ženevi delegaciju Vlade Sirije da "troše vrijeme" jer odbijaju da razgovaraju o budućnosti predsjednika Asada.

"Nemoguće je da ovoliko čekamo dok delegacija Vlade troši vrijeme, a ne postiže ništa. Želimo da vidimo rezultate u najkraćem mogućem roku i nadamo se da će napori i pritisci biti učinjeni kako bi se ubrzao ovaj proces", rekao je portparol opozicionog Visokog odbora za pregovore Salim Al Muslat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.