GLOBUS

Poginula dva armenska vojnika u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabah

Prvo ozbiljno kršenje prekida vatre

Srna

8.4.2016

Dvojica armenskih vojnika poginula su u borbama sa azerbejdžanskim snagama u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabah, javio je danas AFP. Najnoviji sukobi predstavljaju prvo ozbiljno kršenje prekida vatre postignutog uz posredovanje Rusije, a koje je stupilo na snagu u utorak 5. aprila. Sukobi su izazvali veliku zabrinutost, zbog strateškog položaja regiona, a u koji bi mogle biti uvučene i regionalne sile Rusija i Turska.

"Azerbejdžan je preko noći prekršio prekid vatre pomoću minobacača kojima je granatirao armenske položaje u regionu Karabah", javilo je danas Ministarstvo odbrane regiona Nagorno-Karabah, dodajući da su tom prilikom poginula dva vojnika.

Armenija je optužila Azerbejdžan za granatiranje vojnih i civilnih ciljeva na granici. Najmanje 90 ljudi sa svih strana, uglavnom vojnika, ubijeno je u sukobu koji je izbio u ranim jutarnjim satima 2. aprila.

Region Nagorno-Karabah nalazi se unutar teritorije Azerbejdžana, a pod kontrolom je armenskih snaga od rata koji je izbio početkom devedesetih godina 20. vijeka u kome je stradalo oko 30.000 ljudi. Nagorno-Karabah većinom naseljavaju Armeni hrišćani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.