GLOBUS

ASSAD: Alep će biti groblje za nade i snove Erdogana

Prvo obraćanje za javnost nakon propasti mirovnih pregovora

Fena

8.6.2016

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je, u svom prvom obraćanju za javnost nakon propasti mirovnih pregovora, kako će nastaviti borbu u, kako je rekao, sirijskom ratu protiv terorizma, pokazujući da nije spreman na kompromise. Assad je rekao da će vratiti "svaki centimetar" Sirije, te da će Alep biti groblje za nade i snove turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, velikog pokrovitelja pobunjenika koji ga pokušavaju svrgnuti.

"Naš rat protiv terorizma se nastavlja", rekao je Assad utorak u govoru parlamentu kojeg je prenosila državna televizija.

"Kao što smo oslobodili Tadmur (Palmiru) i druga područja prije toga, nastavit ćemo s oslobađanjem svakog centimetra Sirije iz njihovih ruku. Naša jedina opcija je pobjeda, inače Sirije neće biti", rekao je.

Sirijska vojska je sa saveznicima, potpomognuta ruskim zračnim napadima, Palmiru osvojila iz ruku Islamske države u martu. Osim Islamske države, Assad se bori i protiv pobunjeničkih grupa koje dobivaju pomoć od njegovih stranih neprijatelja, uključujući Tursku.

Rat u Siriji znatno je umanjio Assadovu kontrolu nad Sirijom jer su Islamska država, pobunjeničke grupe i kurdska vojska stvorili uporišta na širokom teritoriju države. Assad je optužio Erdogana da je nedavno poslao hiljadu militanata u Alep, pokrajinu u sjevernoj Siriji koja graniči s Turskom, u kojoj se nalazi istoimeni antički grad.

Alep je podijeljen između vladinih snaga i pobunjenika, a njihove borbe dovele su do propasti primirja dogovorenog u februaru. Assad je zahvalio Rusiji, Iranu, Kini i libanskoj šijitskoj skupini Hezbollahu za podršku, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.