GLOBUS

Ko je Trumpov kandidat za državnog sekretara SAD i kakav je imao plan za okončanje agresije na BiH?

Newt Gingrich najbliži je drugoj najbitnijoj poziciji u vladi SAD

M. D.

15.11.2016

Donald Trump će u januaru i službeno preuzeti predsjedničku fotelju od Baracka Obame. Međutim, još uvijek nije poznato ko će sve biti Trumpovi ljudi na ključnim pozicijama svjetske velesile broj 1.

Kako javlja Reuters, Trump u ovom trenutku ima pet kandidata za mjesto državnog sekretara. Bob Corker, John Bolton, Newt Gingrich, Zalmay Khalilzad i Rudy Giuliani su kandidati za državnog sekretara SAD, a konačna odluka trebala bi biti poznata narednih dana.

CBS je ranije javio kako je poziciji državnog sekretara u ovom trenutku najbliži Newt Gingrich, nekadašnji glasnogovornik Bijele kuće iz redova Republikanske stranke.

Ginrich je ostao upamćen po veoma agresivnoj retorici po bosanske Srbe tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Gingrich je 1994. godine od američkog Kongresa tražio da se rat u BiH prekine tako da se iz naše zemlje povuku snage UN-a, da SAD naoruža i obuči Armiju RBiH, te da se bosanski Srbi upozore da će biti bombardovani iz zraka ukoliko pokrenu bilo kakvu ofanzivu na teritoriji BiH.

U razgovoru za NBC, kojeg je 5. decembra 1994. godine objavio The New York Times, Gingrich je kazao:

"Trebamo zatražiti od generala Colina L. Powella da posjeti Beograd i rukovodstvo bosanskih Srba i da im otvoreno kaže: Ako pokrenete ofanzivu, mi imamo pravo da koristimo vazdušne snage protiv vas bilo gdje na terenu, protiv bilo kojeg komandnog centra, protiv svake mete koja se može napasti. Zadržavamo pravo da vas razbijemo u komade i to možemo uraditi za tri do pet dana i paralizovaćemo sve vaše kapacitete da funkcionišete kao društvo. I ovo vam govorimo da se spustite na zemlju i prihvatite primirije", rekao je tada kandidat za novog državnog sekretara SAD, pa dodao:

"Sve ovo bih uradio samo sa zračnim snagama, ali bih to uradio kao u 'Pustinjskoj oluji'".

Gingrich se potom osvrnuo i na snage UN-a koje su tada bile u BiH.

"UN bi trebao povući svoje snage iz BiH. Njih uzimaju kao taoce, a NATO zbog toga izgleda patetično i bespomoćno jer nije bio oštar prema bosanskim Srbima. Ukoliko bi se većinski Bošnjaci naoružali, to bi stvorilo balans u državi, pa bi Srbi bili prisiljeni prihvatiti primirije", dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.