Obama ostavio neočekivan poklon Trumpu: Privreda SAD nezaustavljivo raste

Obama ostavio neočekivan poklon Trumpu: Privreda SAD nezaustavljivo raste Najnoviji izvještaj američke vlade donio pozitivne brojke

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama blago je ubrzao u novembru a stopa nezaposlenosti skliznula je na najniži nivo u više od devet godina, pokazao je u petak izvještaj američke vlade.

Dolar ojačao, Trumpova politika mogla bi potaknuti inflaciju. U novembru je u američkoj privredi neto otvoreno 178.000 radnih mjesta, nakon 142.000 otvorene u prethodnom mjesecu, objavilo je u petak ministarstvo rada.

U proizvodnom sektoru četvrti mjesec zaredom gase se poslovi, uz gubitak daljnje 4.000 radnih mjesta, a pridružuje im se maloprodajni sektor, s gubitkom dodatnih 8.300, nakon što je broj radnih mjesta već smanjivan kroz prethodna dva mjeseca. U građevinarstvu je pak tempo zapošljavanja blago ubrzao, uz novih 19.000 radnih mjesta.

Nova zapošljavanja bilježi i državni sektor, s otvorenih 22.000 radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti pritom je pala za 0,3 postotna boda, na 4,6 posto, najniži nivo od avgusta 2007. godine.

Ekonomisti su procjenjivali da će u novembru biti otvoreno 175.000 radnih mjesta, uz nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 4,9 posto.

Nakon najnovijeg izvještaja s tržišta rada čini se gotovo sigurno da će američka centrala banka Fed podići kamatne stope sredinom mjeseca, godinu dana nakon što ih podigla prvi put u više od deset godina. Kako se tržište približava punoj zaposlenosti, broj novih radnih mjesta u ovoj je godini usporio na prosječnih 180.000 mjesečno, s prosječnih 229.000 u 2015. godini.

Pa ipak, takav mjesečni rast više je nego dovoljan da apsorbira novopridošlice na tržištu. Predsjednica Feda kazala je da gospodarstvo mora stvoriti tek nešto ispod 100.000 radnih mjesta kako bi držalo korak s rastom stanovništva u dobi sposobnoj za rad.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH