GLOBUS

Trump: Izgradnja novog predsjedničkog aviona nedopustivo skupa (VIDEO)

Novoizabrani američki predsjednik pozvao na raskid ugovora sa Boeingom

D. K.

6.12.2016

Izgradnja novog predsjedničkog aviona zahtijevala bi ogromne troškove, što je apsolutno nedopustivo, smatra novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

Trump je ministarstvu odbrane naložio da otkaže ugovor sa kompanijom Boeing, ističući kako bi komplet program bio preskup.

- Boeing gradi potpuno novi Air Force One 747 za nove predsjednike, ali bi troškovi izmakli kontroli - čak više od četiri milijarde dolara. Otkažite narudžbu - rekao je Trump u kratkoj izjavi medijima u Trump Toweru.

Trump je isto napisao i na svom Twitter profilu, na kojem je ponovio kako bi troškovi izgradnje novog predsjedničkog aviona izmakli svakoj kontroli.

- Mislim da Boeing dobro zarađuje i mi zaista želimo da ta kompanija zarađuje mnogo novca, ali ne baš toliko - dodao je Trump.

Ubrzo nakon Trumpove izjave, reagovala je i Bijela kuća, iz koje su poručili da "njegovi netačni navodi" neće utjecati na otkazivanje ugovora, koji će sa Boeingom ipak biti ispoštovan.

U saopćenju Boeinga ističe se kako im nije jasno odakle Trumpu informacija da se radi o cifri od četiri milijarde dolara.

- Na osnovu trenutnog ugovora, čija je vrijednost 170 miliona, pokušavamo odrediti smjernice programa izgradnje kompleksnog vojnog aviona koji će služiti potrebama predsjednika SAD-a. Radujemo se nastavku saradnje sa US Air Forceom na sljedećim fazama programa kako bismo obezbijedili najbolju letjelicu za predsjednika - poručili su iz Boeinga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.