GLOBUS

Putinova morska neman ide kući: Rusija povlači "Admirala Kuznjecova" iz Sirije

Damask se zahvaljuje

Avaz.ba

6.1.2017

Ruska mornarica povlači nosač aviona "Admiral Kuznjecov" i njegovu flotu iz Mediterana, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ovaj potez došao je kao posljedica najave Kremlja o smanjenju vojnog prisustva u Siriji.

Flota "Admirala Kuznjecova" vraća se u bazu Severnomorsk, što je za javnost potvrdio i general Valeri Gerasimov, prenosi "RT".

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je postepeno povlačenje vojske iz Sirije nakon što je potpisao mirovni sporazum sa Turskom i Iranom. Putin je istakao da taj sporazum predstavlja priliku za okončavanje šestogodišnjeg oružanog sukoba u Siriji.

"Admiral Kuznjecov" raspoređen je u Siriji sredinom oktobra 2016. godine, zajedno sa tri ratna broda i nekoliko dodatnih, pomoćnih plovila.

- Pored toga što su sa ovih brodova polijetali ruski "suhoji" koji su unišavali neprijateljske ciljeve u Siriji, prisustvo flote u Mediteranu služilo je i za uvježbavanje manevara sa ostalim dijelovima ruske vojske - podvukao je šef ruskih snaga u Siriji, general Andrej Kartapolov.

Zvanični Damask uputio je veliku zahvalnost Moskvi zbog svega što su ruski vojnici učinili u pomaganju sirijskoj armiji u borbi sa teroristima.

- Podrška ruske avijacije bila je ključna za naše velike pobijede, koje su utabale put ka primirju i stvorile uslove za političko rješenje krize u Siriji - rekao je šef sirijskih oružanih snaga, general Ali Abdulah Ajub, prenose RIA Novosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.