DIJASPORA

Bh. dijaspora iz Austrije ne posustaje u humanoj misiji

AKCIJE Humanitarci donirali vrijednu medicinsku opremu

Autor:O. A.

22.8.2014

Bosanci i Hercegovci koji žive u Austriji, ni tri mjeseca nakon što su katastrofalne poplave i klizišta zadesili Bosnu i Hercegovinu, ne posustaju s humanitarnim aktivnostima. Dokaz za to je donacija kojom su prije nekoliko dana obradovani ugroženi u Maglaju i Tešnju.  

Među objektima koji su tokom poplava pretrpjeli najveća oštećenja je i maglajski Dom zdravlja, koji je u vodenoj stihiji ostao bez opreme, voznog parka, a mnoga odjeljenja ove medicinske ustanove bukvalno su opustošena.

Pomoć funkcionera

Zbog toga je nekolicina Maglajlija koji žive u austrijskom Sankt Gorgenu pokrenula akciju za nabavku vozila Hitne pomoći. Uz veliku pomoć načelnika ovog mjesta Eriha Vala (Erich Wahl), regionalni Crveni križ pokrajine Gornja Austrija donirao je jedno vozilo. Zbog toga su humanitarci veoma zahvalni Valu, ali i prvom čovjeku Crvenog križa za regiju Perg Verneru Krajsu (Werner Kreis), bez čijeg svesrdnog zalaganja, kako kažu, ne bi mogli realizirati humanu misiju.

Dodatna sredstva za nabavku novog defibrilatora i medicinske opreme donirana su iz fonda ove austrijske lokalne općine, odnosno od novca prikupljenog u akciji koju su pokrenule Maglajlije.

Također, Crveni križ osigurao je i 20 modernih bolesničkih ležaja i madraca, koji su u sklopu ove akcije donirani regionalnoj bolnici u Tešnju.

Normalizacija stanja

Simbolična primopredaja donacije pred polazak na put uručena je ispred prostorija mjesnog ureda Crvenog križa u Sankt Georgenu, a sretan put humanitarcima, osim načelnika Vala, poželjeli su i regionalni funkcioneri iz ove regije. Na put je krenulo i šest dobrovoljaca austrijskog Crvenog križa.

Po dolasku u BiH, po obavljanju administrativnih procedura, vozilo Hitne pomoći uručeno je direktorici Doma zdravlja Emiri Drnda-Čičeklić, uz prisustvo načelnika ove općine Mehmeda Mustabašića. On je humanitarcima iz Austrije zahvalio na vrijednoj donaciji, kazavši da ovakva pomoć doprinosi normalizaciji stanja u opustošenom gradu.

Nakon Maglaja, pomoć je uručena i bolnici u Tešnju, u kojoj se liječi i veliki broj Maglajlija. Donaciju je preuzeo dr. Rifat Sejdinović, koji je kazao da će bolesnički kreveti biti od velike koristi ovoj ustanovi, a bit će korišteni na Odjelu intenzivne njege.

Učestvovale brojne porodice

Ovu akciju novčanim prilozima potpomogli su i porodica Omersoftić, Azra Poturović i Adnan Mulalić iz Maglaja, Dragan Vilić s braćom iz Fojnice kod Maglaja, Drago Vrbičič iz Tujnice kod Maglaja, ali i dobri ljudi koji nisu iz Maglaja, ali se uvijek odazovu apelu za pomoć u njihovoj zemlji. U ovu humanu akciju uključili su se, tako, i porodica Kitić (Drago i Vikica) iz Žepča te porodica Zlatana Halilovića iz Bosanske Gradiške. Također, Elizabet Dedl (Elisabet) donirala je aparate za mjerenje šećera u krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.