DIJASPORA

Mnogi će uzeti godišnje odmore kako bi glasali u domovini

ŠTUTGART Naredni mjesec u Klubu “Bosna i Hercegovina” bit će organizirane tribine

S. Bo.

12.9.2014

Povodom predstojećih općih izbora u BiH, koji će biti održani 12. oktobra, naredni mjesec u Klubu „Bosna i Hercegovina“ u Štutgartu  bit će održano nekoliko tribina o temi „Dijaspora i izbori u BiH“.

- Bh. dijaspora u Baden-Virtembergu i Štutgartu jedna je od najorganiziranijih i najaktivnijih u svijetu. I, što je najvažnije, okrenuta je BiH i uvijek nastoji pomoći domovini, što su potvrdile i akcije pomoći ugroženima od poplava u našoj domovini. Samo u Štutgartu živi više oko 5.000, a u Baden-Virtembergu više od 30.000 državljana BiH. Mi domovinu nikada nećemo zaboraviti i veoma nas zanima njena budućnost. Znamo značaj izbora za svaku zemlju, pa i izbora koji će biti održani u Bosni i Hercegovini 12. oktobra – kaže Redžo Nakić, predsjednik Kluba „Bosna i Hercegovina“ u Štutgartu.

redzo-i-mirsada-nakic

Redžo i Mirsada Nakić

Kako kaže, bh. dijaspora će i ovaj put glasati putem pošte ili u DKP-ima, a mnogi iz Njemačke planirali su da ovogodišnji odmor ili dio odmora koriste u vrijeme izbora u BiH kako bi glasali u svojim rodnim mjestima.

- Naše građane u Štutgartu i okolini pozivamo da prisustvuju tribinama i od naših gostiju saznaju kuda ide BiH i kada će se nabolje promijeniti odnos države BiH prema njenoj dijaspori – dodaje Nakić.

Ideja Kluba „Bosna i Hercegovina“ je odlična, smatra Haris Halilović, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj.

- Građani će se na taj način bolje informirati. Mi ćemo pomoći u organizaciji ovih tribina – kaže Halilović.

Adresa kluba

Prema Nakićevim riječima, prva tribina u Klubu zakazana je za ponedjeljak, 15. septembar, u 18.30 sati, a druga za subotu, 20. septembar. Nove prostorije Kluba „Bosna i Hercegovina“ nalaze se u Böblingerstr. 121, 70199 Stuttgart. Sve informacije mogu se dobiti putem telefona broj: 0049 174 300 12 03, 0049 711 60 19 610 i 0176 39 29 11 99, kao i putem e-mail adrese: [email protected] (Fam. Nakić).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.