DIJASPORA

Fatima Berković-Arslan lobirala za pomoć poplavljenima

Donacija ministarstva odbrane narodu BiH

A. HUSEJNOVIĆ

3.10.2014

Ministarstvo odbrane vlade Holandije objavilo je podatke o donacijama žrtvama majskih poplava u BiH. U pošiljci koja bi uskoro trebala krenuti u BiH nalaze se posebno vrijedna dva agregata snage 75 Kwh i dvije pokretne kuhinje.

Vrlo ponosna

Kako su i sami kazali u saopćenju, na molbu nekih djelatnika Ministarstva odbrane bosanskoga porijekla upućenu ministrici Henis-Plashert (Hennis Plasschaert) za donaciju pozitivno je odgovoreno. Kako saznajemo, riječ je o Fatimi Berković-Arslan, zaposlenici holandskog ministarstva rodom iz Kladnja, koja je posredovala u razgovorima kao aktivistica “Platforme BiH”, krovne organizacije bh. građana u Holandiji.

- Drago mi je da su u ministarstvu gdje radim našli razumijevanje za moju molbu i baš sam veoma ponosna zbog pozitivnog ishoda te da ćemo biti u prilici pomoći nekome u BiH - rekla nam je Fatima Berković-Arslan iz grada Ermelo, najzaslužnija za donaciju.

fatima-berkovic-arslan-najzasluznija-za-vrijednu-donaciju-holandskog-ministarstva-odbrane-2

Berković-Arslan: Pozitivan ishod

U dogovoru dvije strane “Platforma BiH” će uskoro prevesti donirana sredstva u BiH, najvjerovatnije Podrinje.

Novi podsticaj

Prije slanja agregata, službenici holandskog ministarstva dali su instrukcije o rukovanju predstavnicima “Platforme BiH” i sada preostaje još samo prijevoz donacije.
U nedostatku novca za vrijedan transport u “Platformi BiH” morali su neplanski posegnuti za sredstvima iz akcije "10 eura za Bosnu” koja mjesečno uplaćuje sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca iz cijeloga svijeta. I ta činjenica je podsticaj bh. volonterima da akcija “Nove mostove gradimo zajedno” još ima podršku i uspjeh.                

pomoc-ministarstva-odbrane-holandije-u-kontejnerima

Pomoć ministarstva čeka na transport                                  

Vrijedna medicinska sredstva

Iz ministarstva odbrane dodaju da, osim agregata i pokretnih kuhinja, bh. narodu doniraju i 700 madraca, oko 100 kreveta na sprat, posteljinu i jastuke, a posebno je vrijedna pomoć u medicinskim potrepštinama, koje tek treba preuzeti „Platforma BiH”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.