DIJASPORA

Rudari iz Bosne prvi džemat osnovali još prije 30 godina

Zajednica u njemačkom Kamp-Lintfortu ima najdužu tradiciju u Njemačkoj

B. SULJIĆ-BOŠKAILO

4.10.2014

Džemat u Kamp-Lintfortu najstariji je bosanski džemat u Njemačkoj. Počeo je s misijom 1984. u turskoj džamiji. Nakon nekoliko godina kupljen je i vlastiti objekt, zatim je počela i dogradnja džamije, koja je otvorena u novembru 1997. Članovi džemata u prvoj generaciji bili su uglavnom rudari, dok u drugoj generaciji odbor čine džematlije raznih zanimanja.  

Tokom naše posjete ovom džematu tekle su pripreme za Kurban-bajram, užurbano se radilo na nabavci i uplati kurbana, pripremi džemata i džamije za bajram-namaz... Ove godine sabah i bajram-namaz predvodit će Dževad ef. Isaković, a bajramsku hutbu i poruku vjernicima uputit će Mustafa ef. Klanco, imam džamije. Uoči Bajrama, džematlije će posjetiti mezarje i proučiti Ja'sin umrlima.

Ef. Klanco, govoreći o periodu od prije 30 godina, prisjetio se kako je u Kamp-Lintfortu djelovao vrlo brojan jugoslavenski klub "Bratstvo" (danasšnji klub „Rudar), u koji su mahom bili uključeni Bošnjaci koji su inicirali osnivanje džemata.   

kamp-lintfort-dzamija

Bošnjaci iz Kamp-Lintforta ponosni na svoju džamiju

 - U proteklih 30 godina prijeđen je dug put, od formiranja džemata do današnje organizirane zajednice. U materijalnom smislu, za tri decenije džematlije su ostvarile mnogo. Između ostalog, džemat danas nudi i mekteb za sve uzraste. Do sada je kroz mekteb prošlo 1.271 dijete. To su danas odrasli ljudi, koji su zasnovali svoje porodice ne samo u Kamp-Lintfortu i Njemačkoj nego i širom Evrope, Amerike, Australije. Džemat je inicirao i uradio svoj dio aktivnosti na uvođenju islamske vjeronauke u škole u Kamp-Lintfortu i sada čeka odgovor nadležnog ministarstva – kaže ef. Klanco.  

Ono što se posebno ističe jeste i aktivna sekcija žena, bez koje bi, kako kaže, džemat teško funkcionirao u ovom obimu. U okviru nje djeluje i Horska, a aktivna je i Folklorna sekcija džemata.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.