DIJASPORA

Bosanci iz Salcburga ne posustaju u promociji države

Udruženje “Bh. dijaspora” vrijedno radi na mnogim projektima

O. BOŠKAILO

9.10.2014

Udruženje „Bh. dijaspora“ iz austrijskog Salcburga, iako postoji tek godinu i po, može se pohvaliti velikim brojem realiziranih akcija i manifestacija na kojima su uzeli učešće i na kojima su se trudili promovirati matičnu domovinu. Kaže to Mirela Delić, aktivna članica Predsjedništva ovog udruženja.  

Udruženje je osnovano na inicijativu Jasmina Merdžića. On se u međuvremenu iz privatnih razloga povukao s funkcije predsjednika Udruženja, prepustivši čelno mjesto Izetu Kurtaliću.

bh-udruzenje-salzburg

Neki od članova Predsjedništva Udruženja  (Foto: O. Boškailo)

Ostali članovi Predsjedništva Udruženja su Sabaha Sinanović,  Zehra Sarah Tantula, Miodrag Vasić, Sanja Bajramović, Adnan Bećirević, Naila Mahmuljin, Hamed Husejnović, Azra Dulić, Hari Abdihodžić i Ervina Škrgić-Mulalić.

Većina bh. građana iz ovog dijela Austrije okupljena je upravo oko ovog udruženja.

- Skoro svakodnevno smo na raznim manifestacijama. Evo, upravo smo učestvovali na konferenciji u Beču pod nazivom "Civilno društvo kao faktor za promjene u BiH", koja je održana pod pokroviteljstvom Instituta „Ludwig Boltzmann". Imali smo priliku obilježavati Dan državnosti BiH, Praznik rada, Dan žena, godišnjicu srebreničkog genocida, učestvovali smo na sportskim događajima... – objašnjava Delić.  

Udruženje se bavi i humanitarnim aktivnostima. Upravo treba da izvrše primopredaju sredstava za porodice koje su pogođene nedavnim poplavama.  

- U udruženju smo svi kao jedna porodica. Planiramo, organiziramo, družimo se i to je ono što nas čini sretnim. Ova godina je uistinu bila radna, ali nastavljamo i dalje naše aktivnosti – poručuju iz ovoga udruženja.

bh-udruzenje-salzburg-2

Organiziraju i zajedničke izlete (Foto: O. Boškailo)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.