DIJASPORA

ŠVICARSKA Meč uživo će prenositi Eurosport: Enver Šljivar se bori za titulu prvaka svijeta

Bosanac niže uspjehe u ringu

O. BOŠKAILO

16.10.2014

Enver Šljivar, 29-godišnji Bosanac sa švicarskom adresom, niže uspjehe u ringu i, kako nam kaže, korača ka tituli prvaka svijeta u tajlandskom boksu. Još kao dječak iz rodne Donje Sanice otišao je u Sloveniju, gdje je proveo veći dio života. Prije devet godina preselio se u Švicarsku, gdje se počeo baviti ovim sportom.  

Drugi poslovi

Počeo sam 2007. godine i tada je to bio samo hobi. Međutim, u posljednje tri godine profesionalno se bavim ovim sportom iako uvjeti u kojima živim nisu takvi da se mogu stopostotno koncentrirati samo na treninge i borbe – kaže Šljivar.

Naime, ima i druge poslove koje obavlja tokom cijele sedmice, tako da vremena za boks nema koliko bi želio.  

- I pored radnih obaveza, četiri puta sedmično treniram, a uoči borbi i po šest puta sedmično. Puno bi lakše bilo da ima sponzora. Boks je veoma atraktivan sport, ali ne donosi sponzore i velike pare. Vjerujem da će se i to promijeniti zahvaljujući titulama i pobjedama - uvjeren je Enver.

Značajne titule

Šljivar se bori u superteškoj kategoriji takmičara težih od 100 kilograma. Do sada je imao 27 mečeva, od kojih je 25 riješio u svoju korist. Od toga, 15 je dobio nokautom. U Enverovom posjedu su i tri vrlo značajne titule. Prvu od njih, titulu prvaka Švicarske u K-1, osvojio je 2012. U verziji WKU prošle godine postao je evropski prvak, a ove godine u ISKA verziji također je ponovio taj uspjeh.

- Uskoro (25. oktobar) imam zakazan meč u Ženevi. Protivnik mi je Lukijan Danilenku (Lucian Danilencu), a borimo se za titulu prvaka svijeta. Treniram više nego ikada, jer sam svjestan šta bi mi pobjeda značila. Drago mi je da će taj meč uživo prenositi  Eurosport, to mi je dodatna motivacija,. Želim ovom prilikom da pozovem sve moje Bosance i Hercegovce da dođu na meč i da zajedno proslavimo pobjedu – poručio je Šljivar.
                                                                                                                                             

                                                                                                                                          

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.