DIJASPORA

Svjetski poznata pijanistica „naše gore list“

Dijana Brekalo gošća emisije „U tuđoj avliji“

Redakcija

18.10.2014

Svjetski poznata pijanistica Diana Brekalo ove sedmice gošća je emisije „U tuđoj avliji“, u kojoj urednik i voditelj Osman Džiho predstavlja uspješne Bosance i Hercegovce u dijaspori. Emisija je na programu u nedjelju u 20.40 sati na Hayat plus TV-u.

Dianina zvijezda na muzičkom nebu sija već 20 godina, a ova talentirana umjetnica s njemačkom adresom stanovanja nastupa u većini poznatih koncertnih dvorana širom svijeta.

Dianini roditelji u Njemačku su došli iz BiH i Hrvatske, a s puno odricanja ulagali su u školovanje talentirane kćerke. Dobru podlogu za uspjeh Diana je imala i u porodici, s obzirom na to da je otac Slavko muzički pedagog, a da Dianina starija sestra Dolores pjeva i svira klavir.

Dianino interesiranje za muziku je zapravo i počelo nakon što je pratila sestrine vježbe na klaviru. Nije trebalo dugo da učiteljica Monika Giurgiuman prepozna Dianin izvanredni talent za muziku, pa je i prva nagrada došla već u šestoj godini.

Od marta 2001. godine je u predklasi štutgartske Visoke muzičke škole, a od februara 2004. počela je s redovnim studijem kod profesorice Suzane Rudjakov (Susane), koja uživa svjetski renome. Poslije završenog osnovnog studija u Štutgartu, u septembru 2006. školovanje je nastavila na elitnoj „Guildhall School of Music and Drama“ u Londonu, u klasi profesorice Džoan Hevil (Joan Havill).

U međuvremenu je završila i „Bachelor of Music“, a na postdiplomskom studiju stekla je zvanje Master of music. Stipendija „Deutsche Stiftung Musikleben" omogućila joj je taj prestižni studij u Engleskoj. Od oktobra 2011. zaposlena je kao docentica na Visokoj muzičkoj školi u Vircburgu u Njemačkoj.

Svirala na Jirgensovom staklenom klaviru

Veliki Njemački muzičar Udo Jirgens (Jürgens), koji ima 100 miliona prodanih nosača zvuka, na jednom takmičenju je čuo kako Diana svira te je pozvao da nešto odsvira na njegovom staklenom klaviru. Brekalo je svojom briljantnom, virtuoznom izvedbom, sigurnošću i ležernošću pokazala muzičku zrelost, nešto što karakterizira samo velike umjetnike svjetske muzičke scene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.