DIJASPORA

Pomoć dijaspore: Porodica Skejić dobiće novu kuću

Za poplavljene porodice u BiH

N. Br.

27.10.2014

Mi Bosanci i Hercegovci znamo biti i ovakvi i onakvi, ali nema te nacije koja se može više ujediniti kada je pritisne neka nevolja. Dokazali su to i brojni naši zemljaci iz dijaspore upućenom pomoći za svoje sunarodnjake u domovini.

I ta pomoć, iako je prošlo više od pet mjeseci, ne prestaje. Posljednja, o kojoj govorimo, je akcija grupe naših zemljaka iz austrijskog grada Wels. Zahvaljujući prikupljenim sredstvima od 19 hiljada eura četveročlana porodica Skejić iz naselja Donji Bradića ostvarila je svoj san – vlastiti krov nad glavom.

Krajišnici Adem Ljubijankić, Džemal Župani, Elvedin Velić, Emir Kljajić i Sanel Botonjić te Jasmin Kovačević, jedini Bugojanac među Krajišnicima, slobodne dane iskoristili su da bi doputovali u Maglaj I posjetili porodicu Skejić, za koju u Liješnici teče izgradnja nove kuće. Esad i Zijada Skejić te njihova djeca Aldina i Husein su osobe teško oštećenog sluha, neki i gluhonijemi. Njihova želja je oduvijek bila imati svoj dom, posebno nakon što je njihova kuća u Donjim Bradićima oštećena u klizištu.

- Hvala dobirm ljudima, kuća je prelijepa- uspjela je reći tek par riječi presretna Zijada Skejić.

zijada-skejic

Foto: (Zijada Skejić: Presretna sam)

Adem Ljubijankić sa zadovoljstvom priča da je akcija u Maglaju dogovorena za svega par sati. Kupljen je građevinski materijal, pronađen lokalni majstor Almir Suljaković, koji je za nešto nižu cijenu rada počeo sa izgradnjom kuće u Liješnici, gdje su Skejići prije izvjesnog vremena kupili mali plac.

adem-ljubijankic

Foto: (Adem Ljubijankić: Prikupljali pomoć u ćevabdžinici)

- Kod Džeme u ćevabdžinici prikupljali smo pomoć za poplavljene u BiH. Prvo smo mislili novac uložiti u građevinski materijal, ali smo odlučili da bi bilo bolje da finansiramo i izgradnju jer smo svjesni teškog stanja u kojem su se našle mnoge porodice nakon poplave. Premo Centra za socijalni rad došli smo do porodice Skejić- priča Adem Ljubijankić i dodaje da se nada da će se porodica useliti u novu kuću do zime.

Džemal Župani dodaje da su dva šlepera pomoći za poplavljena područja upućena iz Welsa u prvim danima nakon katastrofe.

-Znali smo da moramo pomoći, kada su već zakazali državni organi I institucije, kojima je bila dužnost da pomognu.Ovaj osjećaj se ne može opisati koliko smo mi danas sretni kada znamo da će jedna porodica imati opet svoju kuću- dodaje Jasmin Kovačević.

I akcija u Welsu imala je izuzetan odjek, pričaju nam ovi humani ljudi. Pored Bosanaca I Hercegovaca, u akciju su se uključili I njihovi prijatelji Austrijaci, Turci i mnogi drugi koji su znali s kakvom kataklizmom suočili su se stanovnici većeg dijela zemlje. Pored kuće za Skejiće, dio novca koji je prikupljen u akciji doniran je i za pet porodica u stanju socijalne potrebe sa maglajskog područja.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.