DIJASPORA

Bosanska dopunska škola i u Nirnbergu

Nastava na maternjem jeziku počinje 15. novembra

S. Bo.

29.10.2014

U njemačkom Nirnbergu održan je sastanak predstavnika Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj i Islamske zajednice Bošnjaka u Nirnbergu s građanima BiH zainteresiranim da njihova djeca pohađaju dopunsku nastavu na bosanskom jeziku. Na sastanku je osnovano odjeljenje bosanske dopunske škole u ovom njemačkom gradu, a za koordinatora škole u ime roditelja članovi Inicijativnog odbora izabrali su Tajiba Veregeta.

Statistički podaci

Bosanska dopunska škola u Nirnbergu počet će s radom u subotu, 15. novembra 2014. godine, u novim prostorijama IGB Nirnberg, Turnerheimstr. 50, a izvodit će je profesor razredne nastave Semir Mehmedović.

Sastanak u Nirnbergu počeo je tribinom „Očuvanje maternjeg jezika kroz bosanske dopunske škole“. O ovoj temi govorio je gost iz Štutgarta, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj Haris Halilović.

On je kazao da prema posljednjim statističkim podacima u svijetu živi više od dva miliona građana BiH te da ih je samo u Njemačkoj više od 220.000.

dio-prisutnih-na-sastanku-u-nirnbergu

Dio prisutnih na sastanku i tribini u Nirnbergu

Sačuvati naslijeđe

- Pitanje koje nam se svakodnevno postavlja je kako sačuvati naslijeđe, kulturu i jezik svog naroda i opstati u stranoj sredini, kako se sačuvati od moguće asimilacije, posebno mlađih naraštaja, djece. Nastava na maternjem jeziku u školi dograđuje, usmjerava, produbljuje i pospješuje ono što je postavilo odgoj u porodici i rad u predškolskoj ustanovi. Roditelji treba da pomognu u razvijanju trajnog i dubokog interesa za domovinu BiH i njene narode, za rodni kraj i dostignuća BiH na svim područjima rada i života. Naša moralna obaveza je da ne dozvolimo da se izgubi veza naše djece s našim maternjim – bosanskim jezikom, da ga zaborave i da ga se protiv svoje volje odreknu – rekao je Halilović u svom obraćanju na sastanku u Nirnbergu.

On je istakao zahvalnost domaćinima, Islamskoj zajednici Bošnjaka u Nirnbergu, posebno njenom rukovodstvu s Hamidom ef. Pintolom na čelu, na inicijativi da se u ovom gradu osnuje bosanska dopunska škola i da djeca građana BiH imaju mogućnost pohađati dopunsku nastavu na bosanskom jeziku.

Upis u toku  

Svi zainteresirani iz Nirnberga i okolice svoju djecu mogu upisati u bosansku dopunsku školu do 15. novembra, kada počinje nastava. Sve informacije u vezi s bosanskom dopunskom školom u Nirnbergu mogu se dobiti i putem telefona broj: 0152 318 52 472 kod koordinatora Tajiba Veregeta ili na: www.bosanske-skole.de.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.