DIJASPORA

44 dječaka iz Evrope i Australije pokazala šta znaju

NA LICU MJESTA Kamp talenata iz dijaspore u Trening centru u Zenici

D. M.

4.11.2014

U organizaciji Fudbalskog saveza BiH, od petka do nedjelje u Trening centru reprezentacije BiH u Zenici održan je kamp talenata iz dijaspore. Čak 44 dječaka od 14 do 18 godina u pratnji koordinatora i trenera za dijasporu Omera Boškaila, Muje Salkanovića i Edhema Durana stigla su u petak rano u centar iz brojnih zemalja.

Najviše ih je bilo, što je i razumljivo, iz Njemačke, zatim Švicarske, Austrije, Holandije, Francuske, Luksemburga, Slovenije, Hrvatske, pa čak i iz dalekih Norveške i Australije.

Dva treninga

Tokom trodnevnog boravka dječaci su odradili dva treninga i četiri utakmice, gdje su selektori omladinskih pogona reprezentacije Toni Karačić, Sakib Malkočević i Zoran Erbez zajedno s koordinatorom omladinskih selekcija pri FSBiH Muratom Jahom i direktorom reprezentacije Denijalom Pirićem pratili treninge i pomno bilježili svaki detalj.

U pratnji djece stigao je i veliki broj roditelja, prijatelja i rodbine, s kojima su Pirić i Jaha održali sastanak te još jednom zahvalili roditeljima.

- Veliko vam hvala što ste izdvojili vremena da dovedete svoju djecu da naši selektori kroz ovaj trodnevni rad mogu steći uvid u stanje svakog pojedinca. Naš cilj projekta „Otvorena vrata„ i jeste da djeci, ma gdje oni igraju, omogućimo da pokažu šta znaju i, naravno, oni koji to zasluže zaigraju i za neku od selekcija BiH, a kasnije, nadamo se, i za onu najbolju - rekao je u svom obraćanju Pirić, koji je na kraju dobio aplauz za ovakav potez.

Aplauz je dobio i generalni sekretar Jasmin Baković za brzi oporavak nakon operacije. Savez je također pružio priliku i roditeljima da obiđu centar i da se druže. Dječaci podijeljeni po godištima odradili su prvi dan trening, a u subotu dvije utakmice, kao i u nedjelju.

piri-i-jaha

Pirić i Jaha se obratli učesnicima

- Mi smo doveli ove dječake koji su selektirani u Njemačkoj ove godine, a dio je i s prošlogodišnjeg kampa. Naravno, ovdje nije bio jedan broj dječaka iz najjačih klubova koji su imali utakmice pa ih klubovi nisu pustili. Mada smo i ovdje imali momke koji igraju u Dortmundu, Frajburgu, Dinamu iz Zagreba, Olimpiji, Frankfurtu, Štutgartu... - rekli su nam Boškailo, Salkanović i Duran.

Sjajan potez

Naglasili su da na raspolaganju imaju više od 150 igrača po Evropi koji su prošli ove kampove, tako da će ubuduće moći ovaj koncept provoditi i na jedan drugi način kroz odigravanje utakmica sa sadašnjim selekcijama gdje bi se iskristalizirali oni najbolji.

- Potez Saveza još od prije dvije godine da krene u potragu za talentima iz dijaspore svakim danom dobiva na značaju i mi već sada u selekcijama imamo više od 20 posto dječaka iz dijaspore, što nije bio slučaj. Nadamo se da će ih svakim danom biti sve više - rekli su Karačić, Malkočević i Erbez.

Briga o ljudima vani

- Ovo je zaista potez koji zavređuje veliku pažnju da Savez ovoj djeci omogući ovakve uvjete u jednom reprezentativnom centru. Time su pokazali da vode brigu o ljudima vani i mislim da su jedina takva institucija u državi - rekli su nam roditelji Hurem, Oljača Jelić, Hadžić, Betevija...

Vrhunski profesionalizam

- Ono što je posebno lijepo bilo vidjeti jesu zagrljaji i stisak ruke djece koja su se ova dva dana družila. Mene je zaista, osim svih ljepota Centra, svojom ljubaznošću zadivilo i osoblje, koje je zaista pokazalo vrhunski profesionalizam prema svima nama i samoj djeci - rekao nam je Boškailo.

Popust na karte

„Deutsche Touring" je preko svojih zastupnika, sarajevskog „Centrotransa" i mostarskog „Globtoura", djeci koja su putovala njihovim autobusima omogućio popust na povratne karte. Time su dobili velike simpatije i stručnog štaba, koordinatora, a prije svih roditelja i djece.

Kao iz snova

- Šta reći, bilo je kao iz snova. Sve na visini, treninzi, centar, osoblje, a što je najvažnije, upoznao sam veliki broj vršnjaka iz svih evropskih zemalja - rekao nam je Amir Ajan, koji je doputovao iz daleke Australije.

S njim su se složili i Zoran Zelić iz Dinama, Elvin Hadžić iz Dortmunda, Nikola Milošević iz Arminie Bilefeld, Haris Imširović iz Rott Weiss Esena i drugi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.