DIJASPORA

Večer ilahija i kasida u Lincu

AUSTRIJA Specijalna emisija "U tuđoj avliji"

Autor:D. M.

9.11.2014

Drugu godinu zaredom u džematu "Đerzelez Alija i Hrnjica Mujo" u austrijskom Lincu održana je “Večer ilahija i kasida” uz odličnu organizaciju i dobru posjetu Bošnjaka koji žive u ovom dijelu Austrije.

Susjedni džemati

Uz domaćine, predsjednika džemata Muamera Ljubijankića i imama prof. Huseina ef. Veladžića, obratili su se i brojni gosti, među kojima je i ove godine bio izaslanik reisu-l-uleme prof. Hasan Makić, te predsjednik IZ u Gornjoj Austriji Murat Basar. Bili su i načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević te načelnici Bužima Agan Bunić i Sapne Ismet Omerović.

Osim imama iz susjednih džemata u Gornjoj Austriji, manifestaciju su uveličali svojim prisustvom i glavni imami iz BiH iz medžlisa Zvornik, Bugojno, Bihać, Cazin, Bužim...

Izaslanik reisu-l-uleme bihaćki muftija pozvao je muslimane Bošnjake u Lincu da nastave raditi na organizaciji vjerskog života i istakao zapažanje da je ovaj džemat specifičan po broju mladih koji nose organizacijski teret.

Članice Udruženja žena su predsjedniku džemata Ljubijankiću uručile skroman poklon kao znak pažnje za njegov rad i razumijevanje prema njihovom udruženju.

Imam džemata prof. Veladžić u svom obraćanju je istakao da je sretan i ponosan na svoj džemat i zahvalio svojim džematlijama koji su doprinijeli realizaciji večeri koja se rijetko viđa na ovim prostorima.

Veliki značaj

Čestitajući domaćinima na dobroj organizaciji, načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević u svom obraćanju istakao je značaj ovakvih okupljanja u očuvanju identiteta, tradicije i vjere Bošnjaka u dijaspori. Pozvao je članove džemata, posebno mlade, da se nikada ne umore radeći za svoju zajednicu i domovinu gradeći zajedništvo.

Posebno je zahvalio na svim inicijativama koje dolaze od Bošnjaka iz dijaspore i pozvao ih da i dalje predlažu i aktivno učestvuju u svim društvenim aktivnostima u domovini.

Brojni horovi

U okviru programa nastupili su hor Medrese „Džemaludin Čaušević“, hor Medžlisa Islamske zajednice Cazin, solista Mehmed Bešlagić, horovi „Gazije“ i „Tesnim“ iz Bužima, zatim hor džemata Linc, hor „Ljiljan“ iz Jezerskog, Omladinski hor „Preporod“ iz Medlinga u Austriji i hor Medžlisa IZ Zvornik.

Emisija u nedjelju

Emisija je na programu u nedjelju u 20.40 sati na Hayat plus TV-u.Urednik emisije je Osman Džiho.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.