DIJASPORA

I dalje nemaju udžbenika

U POSJETI Bosanskohercegovačka dopunska škola u Birmingemu

Autor:N. ALIMAJSTOROVIĆ

10.11.2014

Bosanskohercegovačka dopunska škola iz Birmingema s redovnom nastavom je krenula 20. septembra. U školske klupe u renoviranim prostorijama Bosanske kuće ove godine sjelo je 34 djece.

Plan i program

Ova jedna od najstarijih škola na Otoku i ove školske godine radi po planu i programu za dopunsko obrazovanje djece u inozemstvu koje je izradilo nadležno bh. ministarstvo, ali i sa starim problemima, nedostatkom knjiga.

dogovor-roditelja

Dogovor učitelja s roditeljima

I ova školska godina odvija se, rekli bismo, s prastarim problemom, nedostatkom udžbenika za djecu od petog do osmog razreda. Naime, iako je prije 6-7 godina napravljen ovaj plan i program za rad bh. dopunskih škola, nikada nisu izrađene knjige za taj uzrast. Naravno, nedostatak knjiga najviše glavobolje zadaje učiteljima koji moraju biti pravi "žongleri" da bi s jedne strane zadovoljili plan i program, a s druge bez adekvatnih udžbenika nešto naučili svoje đake.

Nažalost, iako su naše organizacije iz dijaspore više puta apelirale, molile, tražile i zahtijevale da se u rješavanje ovog problema uključe vlasti u Bosni i Hercegovini, do toga, jednostavno, nikada nije došlo, jer vlast u domovini nema sluha za svoju dijasporu i potrebe učenika i učitelja.  

ucitelj-emir

Razred učitelja Emira Bolića

Osim udžbenika, naši učitelji, koji većinom volonterski rade u dijaspori, tražili su i rješavanje nekih njihovih statusnih pitanja, potom finansiranje škola jer Zakon o školstvu u svom članu 34. predviđa da država finansira rad bh. dopunskih škola u inozemstvu.

S obzirom na to da te škole nisu "na očima" vlastodržaca u zemlji, to pitanje teško da će ikada biti ozbiljno razmatrano. Ipak, zahvaljujući bh. udruženjima te armiji volontera, učitelja i roditelja koji svojim radom i novcem omogućavaju nesmetano dopunsko obrazovanje bh. pokoljenja, ove škole će i bez pomoći matice i dalje opstajati.

Finansiraju rad

Tako je s našom bh. dopunskom školom u Birmingemu, koja opstaje već 21 školsku godinu zahvaljujući, prije svega, bosanskohercegovačkoj asocijaciji koja zajedno s roditeljima finansira rad škole. Naravno, tu su i vrijedni učitelji Azra Bašić, Dževdana Gološ i Emir Bolić te vjeroučitelj Mersed Krnjić, potom koordinatori Meliha Cerić i Džehva Bešić.

Nastava subotom

Nastava se po ustaljenoj praksi odvija svake subote u tri starosne grupe, a nakon redovne nastave djeca će imati i čas vjeronauke.

Imena učenika

Fahrudin Dergić, Amar Burazorović, Azemina Musić, Aida Dautović, Amina Mekić, Haris Gazibegović, Lejla Karić, Selma Bogdanić, Ayla Belma Hadžović, Naida Dautović, Selma Bektić, Redžep Halvadžić, Medina Musić, Nejira Gazibegović, Adis Durmišević, Edin Dedić, Ernes Džamastagić, Sabit Forić, Faris Cerić, Tarik Bektić, Hana Cerić, Benjamin Zlomužica, Rayan Haris Hadžović, Elma Bešić, Alem Bahtagić, Elma Durmišević, Amer Halvadžić, Sabaheta Forić, Lejla Halvadžić, Emina Bolić, Amna Bešić, Mirza Dedić, Ajša Bolić i Adna Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.