DIJASPORA

Dobili petogodišnji grant od pola miliona funti

USPJESI Bh. udruženje iz Derbija

N. ALIMAJSTOROVIĆ

13.11.2014

U narednih pet godina bh. udruženje iz Derbija ne treba da brine! Naime, britanski Lotto te fonder iz uprave grada ovom našem udruženju proteklog mjeseca dodijelili su petogodišnji grant od pola miliona funti.

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u Velikoj Britaniji, mnogi ostanu zatečeni ovom viješću, jer ipak u današnjim okolnostima izuzetno je teško dobiti toliki novac.

Dugogodišnji rad

Menadžera Bosanskog centra u Derbiju Ferida Kevrića, inače čovjeka koji je prema ocjenama mnogih najzaslužniji za dobivanje granta, pitamo kako im je to pošlo za rukom.

- U ime svih nas hvala na čestitkama i željama za uspješnim radom. Da bismo shvatili da novac ne pada s neba, već se mora zaslužiti, vratit ću se malo na historiju našeg udruženja. Bh. asocijacija u Derbiju je formirana u januaru 1995. godine, registrirana kao dobrotvorno društvo 1997. godine, a prvi grant od 183.000 funti ostvaren je 1998./1999., a prvi objekt Bosanski centar kupio je 1999. godine. Udruženje je pomoglo stvaranju partnerske organizacije Derby Refugee Foruma koji je formiran 2000. godine i od tada je baziran u našem Bosanskom centru - priča Kevrić.

Nakon toga, također uz njihovu pomoć, formiran je NCISE Derbyshire, koji također djeluje u njihovim prostorijama i sve tri organizacije zajednički rade projekte i zajednički apliciraju za grantove. Ovo što se radi u Udruženju je plod odličnog dugogodišnjeg rada, sigurnosti u odrađivanju projekata, dobre organizacije i rada Upravnog odbora i zaposlenog osoblja.

ferid-kev

Kevrić: Mora se zaslužiti

- Samo da kažemo da je Udruženje napravilo do sada 73 aplikacije (projekta), a na više od dvije trećine smo bili uspješni. Do sada smo ukupno osigurali više od milion funti kroz grantove, a kada se tome doda da objekt vrijedi više od pola miliona funti, može se konstatirati da je dosadašnji rad bio veoma uspješan. Sve ovo vrijeme radili smo za dobrobit bh. građana koji žive u Derbiju - navodi Kevrić.

Ovaj sadašnji projekt je vrijedan oko 501.000 funti. Ovo je, ustvari, plod dosadašnjeg zajedničkog rada, a i proširenje prethodnog projekta kao i pilot-projekta koji je bh. udruženje kao vodeća organizacija radila s Derby Refugee Forumom i NCISE Derbyhsire.
Projekt ima za cilj da pomogne članovima bh. udruženja iz Derbija i Notingema, potom izbjeglicama iz bivše Jugoslavije da poboljšaju svoje zdravstveno zdravlje, da se što lakše integriraju u život u Velikoj Britaniji.

Pomoć izbjeglicama

Drugi aspekt projekta je da se kroz rad Derby Refugee Foruma pomogne izbjeglicama iz svih zemalja kroz savjete, popunjavanje formulara, podršku kroz davanje sedmičnog paketa hrane, garderobe kao i pomoć oko integracije.

Treći dio posla vodit će NCISE Derbyshire, kao partnerska organizacija u projektu. Ona će pružati pomoć novim etničkim zajednicama oko organizacije, zakonskog reguliranja rada, traženja fondova, vođenja njihovih projekata, sve u cilju da se osamostale u svom radu.

Sedmični paketi hrane

Projekt će osigurati i sedmični paket hrane i odjeće za siromašne azilante, učenje engleskog jezika, brigu o djeci i prostor za obiteljske sastanke i druženja. Aktivnosti će uključivati 24-satni SOS telefon za psihološku krizu, štampanje biltena svaka dva mjeseca. Imat ćemo i radnika koji će posjećivati one članove koji nisu u stanju da zbog zdravstvenih problema dođu u Centar po pomoć...

Čak 27 jezika

Kroz angažiranje volontera iz grupe azilanata moći ćemo osigurati da Centar ima prevodioce na više jezika. Do sada je u Centar ulazilo mnogo klijenata iz raznih zemalja i oko 27 različitih jezika se govorilo. Ovi volonteri će omogućiti da pružimo zadovoljavajuće usluge na jeziku koji klijent treba - kaže Kevrić.

Nova radna mjesta

Naravno ovako veliki projekt otvorio je i nova radna mjesta. Tako će u BiH centru u Derbiju, osim menadžera Ferida Kevrića, raditi i Nedžad Salkić, Ermina Zahirović-Algie, Narges Yavari i Hannah Stirland.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.