DIJASPORA

Knjiga se mogla zvati i – Glad!

Amsterdam: Promocija knjige “Zbijeg-Put u Srebrenicu”, Hasana Nuhanovića

Autor:A. Hu.

18.11.2014

Novi sudski spor Hasana Nuhanovića u Arnemu protiv oficira Holandskog bataljona, volonteri bh. zajednice u Holandiji iskoristili su za promociju njegove nove knjige “Zbijeg – Put u Srebrenicu” kao i druženje s autorom čiji angažman u borbi za ljudska prava žrtava srebreničkog genocida se izuzetno cijeni i poštuje.

Nakon promocije u Haškom tribunalu, knjiga je predstavljena i u IKC “Selam” Roterdam a potom i u prepunim prostorijama bh. kluba “Bron” u Amsterdamu.

Autor je rekao da se naziv knjige komotno mogao zvati i Glad jer godine izolacije enklave Srebrenica obilježila je, pored svih stradanja, potraga za hranom zbog velike gladi.

“Detaljno sam opisao i potragu za hranom u selu Kravice od čega je srpska strana napravila mit o stradanju te dramu prilikom ‘akcije padobran’, koji je bio spasonosan, ali i odnio ne mali broj života jer su teški padobrani s hranom ubijali iskupljene ljude a bilo je i žrtava u međusobnim obračunima oko hrane”, rekao je između ostaloga Nuhanović koji je strpljivo odgovarao na brojna pitanja publike o životu u zatvorenoj enklavi.

Gosti su se otvoreno zahvalili Nuhanoviću zbog njegovog velikog doprinosa borbi za istinu o Srebrenici

Promocije knjige održane su i u klubu “Bosna” Arnem-Reden, bh. školi “BiHRO” u Roterdamu te u Ajndhovenu, u organizaciji bh. ženskog udruzenja “Ladie’s”.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.