Idrizi: Uspostaviti saradnju sa evropskim univerzitetima

Jednoglasno izabran za prorektora za međunarodnu saradnju i kvalitet

(Mi.K.)

Bord Univerziteta u Prizrenu jednoglasno je izabrao dr. Sadika Idrizija za prorektora za međunarodnu saradnju i kvalitet, prenosi RTK.

Na ovom univerzitetu studira više od 8.000 studenata na tri jezika - albanskom, bosanskom i turskom jeziku.

Na bosanskom jeziku studira više od 300 studenata, a profesori dolaze i iz Tuzle, Novog Pazara... Pored edukativnog fakulteta na bosanskom jeziku, od ove akademske godine postoji i smjer za informatičke tehnologije i komunikacije na Fakultetu kompjuterskih nauka, na kojem je upisano više od 70 studenata.

Dr. Idrizi ističe da se njegova pozicija odnosi na saradnju s univerzitetima u regionu i šire te da će njegov cilj biti da se uspostavi saradnja s evropskim univertzitetima, ali i s onima u regionu.

-Univerzitet u Prizrenu je do sada potpisao niz sporazuma s univerzitetima u drugim zemljama. To su univerziteti iz Turske, Albanije, Makedonije... Međutim, orjentacija sada će biti na potpisivanje sporazuma i širenje saradnje s univerzitetima iz evropskih zemalja. Pokušaćemo i s zemljama bivše Jugoslavije, kao što su Hrvatska i Slovenija, jer su one sada već deo EU - navodi Idrizi.

Što se BiH tiče, Idrizi navodi da je situacija teža, zato što je komunikacija na toj relaciji usporena. On podsjeća da je Univerzitet Prištine ranije potpisao sporazume s univerzitetima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli te da je ta inicijativa pokrenuta i s Univerziteta u Prizrenu. Međutim, vizni režim između dviju država usporava tu saradnju.

-Da bi se napravio sporazum, mora neko putovati, ili jedna ili druga strana. Da bi iz Sarajeva došli ovamo, oni moraju ići nekoliko puta do Tirane da bi podigli vize. To su ti problemi koje mi osjećamo nakon uvođenja recipročnih mjera s BiH. Imamo i tri gostujuća profesora iz Tuzle, koji su se suočavali s tim problemom. Ipak se nadam da ćemo postići sporazum sa Sarajevom, posebno Mostarom i Tuzlom u mom mandatu, a sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose - kazao je Idrizi.

On naglašava da je Univerzitet u Prizrenu bošnjačko intelektualno jezgro. Na ovom univerzitetu do sada je diplomiralo između 150 i 200 studenata, uključujući i one s edukativnog fakulteta UP-a, te, navodi Idrizi, upravo oni popunjavaju kadar u obrazovanju na bosanskom jeziku na Kosovu.

-Ako je neko dobio posao na Kosovu, to su dobili naši diplomirani studenti. Mi imamo u Prizrenu, Dragašu i Peći najveći broj prosvjetnih radnika, koji su novi, a koji su završili naš univerzitet. Ja sam siguran da više od 100 naših studenta već radi u našem obrazovanom sistemu i to je najveći uspjeh ovog fakulteta - kaže Idrizi.

Što se tiče otvaranja ostalih smjerova, on je naveo da potražnja postoji, ali je problem kadar.

-Mi ne možemo stalno otvarati smjerove. Prvo, nemamo dovoljno kadrova, a s druge strane i broj studenata je toliki koliki je. Ali, imamo podršku rektora i njegovog tima, i razgovori o tome se vode - ističe on.

Isti je slučaj i sa uspostavljanjem master studija u nastavi na bosanskom jeziku, ali, dodaje, postoji mogućnost i za to u budućnosti.

Dr. Idrizi je prokomentarisao i problem na Univerzitetu u Prištini, na medicinskom fakultetu, gdje su se primili Albanci na mjesta rezervisana za Bošnjake.

- To nije sistemski rješeno. Najlakše bi bilo da studenti Bošnjaci na Univerzitetu u Prištni polažu testove na bosanskom jeziku, da nema rezervisanih mjesta, i prema uspjehu koji postignu da se prime. Na taj način nema više manipulacija. Veoma je teško ponekad utvrditi da li neko pripada nekoj zajednici, kako se ko deklariše. Ja sam siguran da ima tih propusta i zloupotreba - navodi on.

NA VRH

Podijeli članak na