DIJASPORA

Rekordan broj upisanih učenika

Bosanska dopunska škola u Koventriju

N. ALIMAJSTOROVIĆ

21.11.2014

Bosanska dopunske škola u Koventriju stub je bh. asocijacije iz ovog grada i mjesto koje najviše okuplja naše ljude u ovom dijelu Engleske. To potvrđuju i rijeci dugogodišnjeg učitelja u ovoj školi Senadina Selimića.

- Nova školska godina je počela polovinom septembra na istom mjestu i s istim nastavnim kadrom. Škola je počela s rekordnim brojem upisanih učenika, a to je, moram priznati, i mene prijatno iznenadilo, ukupno 26 učenika sjelo je u školske klupe, a postoje indicije da će njihov broj rasti - priča Selimić.

skola-coventry

Iz dopunske škole u Koventriju

Imaju i prvačića kao i djece predškolskog uzrasta koji se spremaju za školske zadatke i obaveze koji ih očekuju u budućnosti. Troje učenika je upisano u osmi razred, tako da je balans godina u tendenciji mlađe djece, što je veoma indikativno kada govorimo o popularnosti škole i njenom značaju u zajednici.

2-coventry

Sve više djece

- Važno je naglasiti da je podrška zajednice važna, a mi je, nasreću, imamo zahvaljujući, prije svega, bosanskoj asocijaciji i grupi neumornih momaka koji je vode, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem. Prošle godine naša asocijacija dobila je grant od Small Lottery Founda, za čiju se aplikaciju ponajviše angažirao BH Network i zahvaljujući njima smo sada u mogućnosti da se kitimo lovorikama - kaže za "Avaz" učitelj Selimić.

Prošle sedmice škola je dobila puno školskog materijala, knjiga, svesaka kao i novi laptop i printer, što će umnogome i učitelju olakšati rad i pripremu nastave.

Mogu poslužiti kao dobar primjer

- Iskreno se nadam da ovakvih priča ima još u Velikoj Britaniji ili makar da će ih biti. Želio bih da naša škola posluži kao dobar primjer i nadam se da ćemo zajedno educirati naše mlade naraštaje i makar usporiti asimilaciju naše djece koja, nažalost, traje. Na kraju bih se prisjetio narodne poslovice koja kaže: "Ruka ruku mije, obraz obadvije" i koja se može primijeniti na našu školu i pomoć koju dobivamo od lokalne bh. asocijacije i Bosna UK Networka - kazao je Selimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.