DIJASPORA

Vrhunac aktivnosti vrijednih entuzijasta u Lincu

Održana manifestacija "Sarajevo Jerusalem Evrope"

Autor:A. OMERSOFTIĆ

25.11.2014

Znanstveno-kulturna mreža Centar savremenih inicijativa Austrija (CCI Austrija) već godinama radi na predstavljanju vrijednosti naše zemlje Austrijancima, ali i na pronošenju istine o događajima na području naše zemlje od 1992. do 1995. godine. 

Brojne su manifestacije koje su ovi momci i djevojke već odradili. Posljednja u nizu takvih manifestacija, pod nazivom "Sarajevo Jerusalem Evrope", koja je u subotu održana u predivnoj sali "Redouten-Saal" u Lincu, vrhunac je ovih aktivnosti entuzijasta, predvođenih Damirom Saračevićem, predsjednikom ovog udruženja. 

Za ovu priliku pozvani su uvaženi gosti iz Bosne i Hercegovine, ali i pokrajine Gornja Austrija i grada Linca. Neki su se obratili na početku manifestacije i riječima punim hvale za organizaciju jedne ovakve večeri dali podršku organizatorima u daljnjem radu. 

Održana je i promocija knjige "Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA i HERCEGOVINA: 30 nezaboravnih destinacija" autora Amela Salihbašića, koji se, također, obratio publici i putem kratkog prikaza fotografija iz ove knjige dočarao ljepote naše zemlje. 

Muzički dio večeri počeo je izvođenjem dijela opere "Hasanaginica", koju je, uz muzičku pratnju profesora Asima Horozića, izveo bariton sarajevske Opere i lider nekada popularne grupe "Mirzino jato" Mirza Alijagić, koji u posljednjih dvadeset godina sa porodicom živi u Lincu. Dio muzičke kulture austrijskih Jevreja prikazala je muzička grupa "Over The Hills" iz Linca. 

Vrhunac večeri ipak je bio profesionalni nastup sarajevske grupe "Divanhana", čiji su članovi izveli nekoliko pjesama iz svog opusa. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.