DIJASPORA

U Štutgartu obilježen Dan državnosti BiH

Na manifestaciji u Njemačkoj više od 700 posjetilaca

S. Bo.

25.11.2014

U organizaciji KUD-a "Mladi biseri", u Štutgartu, glavnom gradu Baden-Virtemberga, u subotu je održana tradicionalna manifestacija povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH. 

Bosanska mladost

Više od 700 prisutnih na dostojanstven način obilježilo je ovaj veliki praznik. Program je počeo intoniranjem himne BiH, a nastavljen odličnim nastupima domaćina KUD-a "Mladi biseri" iz Štutgarta, polaznika bosanskih dopunskih škola iz Štutgarta i Oberleningena te članova KUD-a "Dukati" iz Ulma.

Dan državnosti BiH na manifestaciji u Štutgartu prisutnima su čestitali konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj Haris Halilović i predsjednik KUD-a „Mladi biseri" Sead Selmanović.

- Dan državnosti BiH jedan je od najsvjetlijih datuma u historiji naroda naše domovine. Nažalost, on se danas ne obilježava na cijelom njenom teritoriju. Mnogi bi i dalje da je dijele, prekrajaju, ali džaba im, neće uspjeti. Bosne i Hercegovine je bilo - i bit će! Ova djeca, ova bosanska mladost koju ste večeras vidjeli u programu zna značaj 25. novembra za Bosnu i Hercegovinu, ona će to čuvati, njegovati i obilježavati, jer će BiH uvijek ostati naša jedina domovina. Ma gdje bili - istakao je Halilović.

Kulturni dio

U kulturnom dijelu programa učestvovala je i književnica Mina Imširović koja živi i stvara u Augsburgu. Za svoju prozu o BiH prisutni su je nagradili aplauzima.

Nakon dvoiposatnog kulturnog dijela manifestacije uslijedio je zabavni dio u kome su prisutne pjesmom i muzikom zabavljali Safet Bešo, Slađana Jovanović i Adis Kajan.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.