DIJASPORA

Osvojio glavnu naučnu nagradu za inovativni rad

Dr. Vahudin Žugor, glavni urolog na urološkoj klinici u Gronau

B. ŠIŠIĆ

1.12.2014

Primjer prim. doc. dr. medicine Vahudina Žugora, glavnog urologa na urološkoj klinici u Gronau u Njemačkoj, pokazuje da se upornost, mukotrpni rad i istrajnost na kraju isplate.

Naime, dr. Žugor je na nedavno održanom internacionalnom kongresu u Hamburgu osvojio glavnu naučnu nagradu za svoj inovativni rad „Primjena botoksa kao simultana terapija u liječenju hiperaktivnih mokraćnih mjehura". Bila je to 21 naučna nagrada renomiranog urologa porijeklom i rodom iz Banje Luke. Na kongresu je predstavljeno više od 120 naučnih radova iz 13 evropskih država.

Vanserijsko iskustvo

Osim toga, bitno je napomenuti da je na ovom kongresu imao šest predavanja iz oblasti onkološke urologije, tako da će svi ti radovi biti objavljeni kao naučne publikacije u medicinskom časopisu „Anticancer Research".

- Bilo je to jedno daljnje vanserijsko iskustvo za mene i moju ekipu koja radi na mnogobrojnim urološko-kliničkim i znanstvenim projektima. Svi radovi koje sam predstavio u Hamburgu imaju inovativni karakter i nadam se da će u urološkom svijetu biti prihvaćeni kao putokaz za daljnje aktivnosti i razvoj urološke onkologije, odnosno dijagnostike i liječenja karcinoma prostate - riječi su vidno sretnog dr. Žugora.

Bitno je napomenuti da je u oktobru gostovao kao honorarni docent na Urološkoj klinici u Solunu u Grčkoj i obavio prvu operaciju teške stresne inkontinencije putem implantacije umjetnog sfinktera u tom gradu. Pored toga, operirao je i trogodišnjeg dječaka s urođenom anomalijom uretre i ugradio vještački sling kod moderatne inkontinencije jednog pacijenta.

Rezultat ogromnog renomea ovog bosansko-njemačkog urološkog hirurga je i organizacija 2. internacionalnog uroginekološkog kongresa 12. i 13. septembra ove godine na aerodromu u Dizeldorfu. Na ovom naučnom skupu bilo je više od 90 učesnika iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Grčke, Etiopije, arapskih zemalja...

Bila je veličanstvena atmosfera, a predstavljen je 21 rad iz urološke ginekologije na vrhunskom nivou. Neizmjerno je sretan i ponosan na organizaciju i rezultate ovog izvanrednog kongresa, na kojem je, osim moderacije, održao i tri predavanja.

doktor-zugor

Žugor: Za pet godina više od 1.000 operacija

Referentni centar

- Iznimno mi je drago da smo u ovoj godini uspjeli zbrinuti i operirati ovako veliki broj pacijenata. Dolaze iz cijelog svijeta, najviše iz Holandije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Osim robotske urologije, naša klinika se razvila i kao referentni centar za liječenje svih oblika inkontinencije. Pod mojom koordinacijom operirali smo za pet godina više od 1.000 različitih slučajeva inkontinencija, a najviše su korištene injekcije botoksa kod specijalnih formi neurogenih i hiperaktivnih mokraćnih mjehura - ističe dr. Žugor.

Zbrinjavanje pacijenata iz domovine

Navodi da su planovi u narednoj godini vezani za moguće zbrinjavanje pacijenata iz BiH, pogotovo onih teških oboljenja koja ne mogu biti uspješno liječena u našoj domovini.
Naredni ciljevi su i daljnje razvijanje inovativnih operativnih metoda na urogenitalnim sistemima kao i usavršavanje liječenja svih formi inkontinencije.

Jedan od najboljih ambasadora BiH u Njemačkoj

I ovaj primjer pokazuje enormni potencijal naših stručnjaka u medicini i nauci u Njemačkoj i Evropi. Takvi primjeri vraćaju nadu i vjeru u našu budućnost, jer i s bosanskim korijenima je moguće sresti ovakve ljude koji su s višegodišnjim kvalitetnim i istrajnim radom i trudom uspjeli postići vrhunske rezultate. Dr. Žugor je, svakako, jedan od najboljih i najsvjetlijih ambasadora naše BiH u Njemačkoj.

Čestitke Ino "Avazu" za 11. godišnjicu

Doktor Žugor je, kako nam je rekao, redovni čitalac "Dnevnog avaza" i ovom prilikom je čestitao 11. godišnjicu izlaska Ino izdanja najtiražnije bh. novine.

21 naučna nagrada

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.