DIJASPORA

Gala koncert i prijem na najvišem nivou

Svečano obilježen Dan državnosti BiH

A. HUSEJNOVIĆ

1.12.2014

Nikada bosanskohercegovačka zajednica u Holandiji nije u ljepšem i otmjenijem prostoru obilježila Dan državnosti BiH kao u srijedu navečer u Hagu. Uz pomoć sponzora, uspješnih bh. biznismena koji žive i rade u ovoj zemlji, Ambasada BiH u Hagu prvi put je 25. novembar obilježila u prestižnom teatru „Diligentia", u centru grada, jednoj od najljepših dvorana u zemlji.

Ovacije publike

Priređen je i koncert maestra Nihada Hrustanbegovića na solo harmonici i svečani prijem za mnogobrojne goste.

Hrustanbegović je maestralno odsvirao Vivaldijev "Concert For The Four Seasons" i pobrao ovacije uz dugotrajni pljesak publike na nogama. Mladi Bijeljinac nije zaboravio za kraj odsvirati i sevdalinku "U Stambolu na Bosforu" u vlastitoj, klasičnoj obradi.

zastava-teatar

Zastava BiH na zgradi

 

Program je otvorio Ahmet Halilović, ambasador BiH u Holandiji, koji je čestitao zemljacima praznik te kratko kazao o vrijednostima Dana državnosti BiH za sve njene patriote.

Ambasador Halilović zahvalio je na dolasku mnogobrojnim kolegama iz diplomatskog kora.

Na svečanost su stigli visoki gosti iz holandskih državnih institucija, kao nikad prije pedesetak ambasadora ili predstavnika ambasada akreditiranih u Hagu, među kojima i ambasadori Njemačke, Rusije, Saudijske Arabije, Brazila, Pakistana, Belgije, Maroka, Omana, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Sudana, Urugvaja, Mađarske.

dio-ambasadora

Neki od ambasadora na prijemu

Bio je i direktor OPCW, predstavnici Platforme BiH i brojnih bh. klubova, ugledni Bosanci i Hercegovci, prof. dr. Kemal Hanjalić, dr. Senijal Sivro, Danny Mekić, dr. Mersid Ribić, Željko Javor...

Na kraju programa ambasador Halilović priredio je prijem uz bogatu zakusku s bosanskim delicijama koje je pripremila Bosanska soba "Boske" iz Brunsuma.

brojni-volonteri

Bili i brojni volonteri

Najviši nivo

Diplomati i mnogi gosti uputili su komplimente ambasadoru BiH na sjajnoj organizaciji, gala koncertu i prijemu na najvišem nivou, gdje su upoznali veliki broj uspješnih Bosanaca i Hercegovaca i tako produbili prijateljstvo s BiH.

Suze radosnice Valeri Slauter

Među gostima je bila i Valeri Slauter (Valerie Sluijter), prvi ambasador Holandije u Sarajevu, koja je sa suzama radosnicama dočekala kraj koncerta. Danas penzionerka, Valeri se raspitivala o prilikama u BiH kod ekipe "Dnevnog avaza" jer se i dalje rado vraća i posjećuje našu zemlju.

halil-s-valeri

Slauter s ambasadorom Halilovićem

Najljepša noć   

Svirao sam puno koncerata, ali ovo je bila najljepša i najuzbudljivija noć koju sam doživio u koncertnoj karijeri, rekao je prepun emocija nakon nastupa maestro Nihad Hrustanbegović, koji je besplatno odsvirao koncert, a uskoro će objaviti novi album.

maestro-nihad

Maestro Nihad Hrustanbegović 

Ponos i zadovoljstvo

Ponos i zadovoljstvo viđenim i doživljenim vidjeli smo kod svih Bosanaca i Hercegovaca prisutnih u teatru "Diligentia", koji su tek pred ponoć krenuli kućama. Obavezna je bila i fotografija s nezaboravne večeri posvećene domovini BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.