DIJASPORA

Smotra kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Hrvatskoj

U Zagrebu čak 350 učesnika

N. ALIMAJSTOROVIĆ

2.12.2014

Velika dvorana Studentskog centra u Zagrebu bila je u znaku bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Uz 350 učesnika i više od 1.700 gledalaca održana je 7. Smotra kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Hrvatskoj.

Brojna društva

Na smotri su se izvanrednim koreografijama i uspješnim interpretacijama bosanske sevdalinke predstaviti bošnjački kulturno-umjetnički sastavi "Nur" Sisak, "Behar" Gunja, "Sevdah" i "Preporod-Bulbul" Zagreb, "Krsanski ljiljan" Krsan, "Bosna" Županija istarska, "Đulistan" Labin, "Ljiljan" Drenovci, te gosti "Prigorec - Markuševec" Zagreb, "Stimec" Samobor, "Stijena" Cazin, "Češka beseda" Zagreb, Mađarske narodne manjine RH, a voditelj programa bio je nadahnuti Nezir Rahmanović.

Nakon što su se slegli utisci dodatnu informaciju nam je dao predsjednik Organizacionog odbora i potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hamdija Malić.

- Ovo je bila prilika da svi gledaoci vide šta na kulturnom planu u Republici Hrvatskoj radi Bošnjačka zajednica. Zahvalio bih hrvatskom Savjetu za nacionalne manjine, Saboru Bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj, Kulturno-umjetničkom društvu "Sevdah" Zagreb i mnogobrojnim sponzorima, bez čije pomoći teško da bi ova manifestacija bila održana - rekao je Malić.

Druženje mladih

Svim učesnicima dodijeljeni su zahvalnice i priznanja za odličan program. Na Smotri su bili i predsjednici raznih bošnjačkih udruga iz cijele Hrvatske, a nakon programa nastavljeno je druženje mladih uz izvanrednu muziku. Bilo je veselo jer mladi znaju napraviti pravu atmosferu.

Zahvalnost domaćicama

- Posebnu zahvalnost upućujem našim domaćicama iz Zagreba, koje su prisutne obradovale svojim kulinarskim sposobnostima i svi skupa smo uživali u ukusnim domaćim specijalitetima i raznovrsnim kolačima - dodao je Malić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.