DIJASPORA

U Švedskoj obilježen Dan državnosti BiH

Specijalni gost bio Jovan Divjak

Dž. MEŠTROVAC

3.12.2014

U organizaciji Saveza udruženja "Integrijum", a pod pokroviteljstvom Udruženja sjećanja na žrtve genocida "Nikad više", u Geteborgu je upriličeno obilježavanje Dana državnosti BiH. U trodnevnoj posjeti bio je specijalni gost, general Jovan Divjak, koji je i osnivač Fondacije "Obrazovanje gradi BiH". Dominirala je tema BiH jučer, danas i sutra, a gosti i predavači bili su, uz Divjaka, dobitnici "Zlatnog ljiljana" Džebrail Bajramović i Velid Bajramović.

gen-u-halmstadu

S druženja u Hamštadu

Udruženje logoraša iz Geteborga, s predsjednikom Sejadom Duračekom, postavili su prvu izložbu slika "Memorial sobe", koja je otvorena ove godine u Brčkom.

U kulturnom dijelu nastupili su osnovci koji su na odličnom bosanskom recitirali pjesme. Samir Elkazović otpjevao je nekoliko rodoljubnih pjesama i sevdalinki.

jovan-tifa

General s Tifom Osmanbegović i djecom

Velid Bajramović iz Ključa, koji živi u Sarajevu, promovirao je svoje knjige. Poslije predavanja mnogi su kupili knjige Velida i Džebraila Bajramovića, te kalendar za 2015. Fondacije "Obrazovanje gradi BiH".

mujo-metaj-jovo

Mujo Metaj uručuje poklon

U Hamštadu domaćini su bili Aktivitet Centar BiH i Udruženje "Sedef" s predsjednikom Mujom Metajom. Trodnevno obilježavanje Dana državnosti BiH završeno je predavanjem na švedskom jeziku, a učestvovali su mnogi Šveđani, prijatelji BiH, kao Jonas Paulson i, kako sam kaže, švedski Bosanac Peter Salberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.