DIJASPORA

Bosanska kuca "Birmingham" organizovala javnu tribinu

Britanska organizacija “Remembering Srebrenica”

Redakcija

3.12.2014

Britanska organizacija “Remembering Srebrenica”  ima za cilj da javnost u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u cijelom svijetu konstantno podsjeća  šta se deslio u zaštićenoj UN Zoni-Srebrenici 11. jula 1995 godine.

Genocid nad Bosnjacim koje su počinile Srpske snage pod komandom optuženih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića jednostavno ne smiju biti zaboravljeni. Ova organizacija jedna je od rijetkih koji opravdavaju svoje ime, već dugi niz godina vodeća je organizacija na Ostrvu koja ovdašnju javnost stalno podsjeća na genocide u Srebrenici. Jasno i glasno kaze ko su žrtve a ko počinjitelji. Od proteklog vikenda ova organizacija otpočela je i tjesnu saradnju sa Svjetskim savezom dijaspore Bosne i Hercegovine koja će joj biti jedan od partnera u budućim aktivnostima.

Naime u sklopu održavanja redovnog sastanka G.O. SSDBIH proteklog vikenda u Bosankoj kući organizovana je i javna tribna na kojoj su učestvovali Hasan Šehović predsjednik SSDBIH, Jenniferr Stone Wigg (MBE) potron bh zajednice u Velikoj Britaniji ujedno čelnik organizacije "Swiss help for Bosnia"- organizacija koja već 20 godina pomaže ugrožene u BiH a posebno djecu u Srebrenici, te  Dr. Waqar Azmi (OBE) osnivač i predsjednik “REMEMBERING SREBRENICA” sa saradnicom Amy Drake.

Svi učesnici u ovoj tribini govorili su sta su uradili na polju obilježavanja 19-godišnjice genocida u Srebrenici i koji su planovi za iduću godinu odnosno dvije decenije od najvećeg zločina u Evropi. Tako smo iz prigodne prezentacije te izlaganja  Dr. Waqar Azmi vidjeli da je tokom tekuće godine ova organizacija imala tri nacionalna obilježavanja pada Srebrenice u Londonu, Cardiffu i Edinburgju, potom 30 lokalnih manifestacija u svim većim gradovima u Velikoj Britaniji, te preko 600 manjih obilježavnja u školama, vjerskim objektima i društvenim centrima. 

Snažan vjetar u ledja radu ove  orgnizacije dali su vodeći britanski političari David Cameroon, Ed Miliband, Nick Clegg i mnoge javne ličnosti iz društvenog života ove zemlje. Za iduću godinu organizacija previđa održavanje duplo vise manifestacija od 6 do 12 jula proglasit će se sedmica Srebrenice i u tom preiodu u Britanskom, Škotskom, Welskom i Parlamentu Sjeverne Irske biće organizovno obilježavanje ove tužne godišnjice i u svim ovim Parlamentima od iduceg ljeta 11. jula bit će obilježene dvije minute šutnje sa sve žrtve ovog genocide.

S obzirom da “REMEMBERING SREBRENICA” već ima dobru saradnju sa Bosnia UK Networkom cilj saradnje sa Svjetskim savezom diajspore Bosne i Hercegovine je da se koncept obilježavanja genocida u Srebrenici koji radi ova organizacija provede i u zemljama gdje SSDBIH ima svoje članice. Naravno tamo gdje SSDBIH nema svoji članica, a ima orgsnizacija koje su voljne da ovaj koncept obilježavanja genopcida u Srebrenici preslikaju u zemljam gdje djeluju radi uspostave kontakta mogu se javiti u sjediste SSDBIH.


Mali odziv

Iako je u Bosankoj kući bila javna tribina, iako su svi nasi građani koji zive u Birminghamu i njegovoj okolini bili obavješteni i pozvani da dodju i da vide sta “STRANICI” rade na tome da se Srebrenica nikada ne zaboravi, a pogotova nikada NE  PONOVI. Odziv je bio izuzetno mali. Nažalost ovo nije prvi put da se ovako naši ljudi iz Birmingham i okoline odnose prema obilježavanju genocida u Srebrenici. Ko je kriv za to, da li onih destak familija iz Srebrenice koji žive u Birmngamu i okolini koji se prvi ne odazovu na ovakve skupove ili oni ostali Bosanci i Hercegovci koji uporne “trube” o ratu, genocidu, logorima, silovanim ženama, a onda kada su ovakve manifestacije u pitanju ugledaju se na ovih desatak familija porijeklom iz Srebrenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.