DIJASPORA

BIRMINGEM: Obilježen Dan državnosti BiH

Škole pripremile odličan program

N. Al.

4.12.2014

U prelijepim prostorijama "Tyseley Working Kluba" prigodnom akademijom bh. dopunske škole iz Birmingema i Koventrija obilježile su Dan državnosti BiH. Na ovoj prelijepoj manifestaciji okupilo se oko 200 bh. građana iz ova dva grada, a prisustvovali su i članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Svojim pjesničkim jezikom prisutne je pozdravio čuveni Mostarac Mišo Marić, koji je nadahnuto i sa sjetom govorio o BiH, njenom prazniku i prelijepoj djeci kojom je bio okružen. Učitelji bh. škola Azra Bašić, Dževdana Gološ, Emir Bolić i Senadin Selimić priredili su sa učenicima izvanredan program.

Počelo je izvođenjem himne BiH, nastavilo prigodnim stihovima, kratkim igrokazima te pokojom lijepom pjesmom. Učitelji i đaci zaslužuju samo pohvale i svi su nagrađeni dugotrajnim aplauzom. Ovakva manifestacija ne može se zamisliti bez nastupa folklorne grupe "Mladost Bosne" iz Birmingema, čiji koreograf Fahira Hasedžić je pokazala da je ponovo odgojila novu generaciju koja će još dugo prezentirati tradiciju i kulturu BiH.

Ahmed Kemal Bajsak, počasni konzul BiH u Turskoj i ambasador SSDBiH, prigodnim riječima pozdravio je sve prisutne i poručio da, ma gdje da su rođeni, bilo kojim poslom da se bave, da uvijek pričaju svojoj djeci ko su, šta su i odakle sežu njihovi korijeni. Nakon toga svečanost je nastavljena uz izvanrednu muziku popularnog Sefera Haskića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.