DIJASPORA

Bračni par Plauc ne odriče se blizanaca iako nisu njihovi

Uprkos tome što je DNK analiza dala negativan rezultat

S. DEGIRMENDŽIĆ

6.12.2014

Nakon što su jučer dobili rezultate DNK analize koja je potvrdila da blizanci Dragan P. i Zoran P. iz  Graca u Austriji, nisu njihovi sinovi, Dragica i Goran Plauc, nastavljaju potragu za svojim sinovima za koje im je 1993. godine u tuzlanskoj bolnici, nekoliko sati nakon rođenja, rečeno da su umrli - potvrdila je Dragica Plauc za "Dnevni avaz". 

No, bračni par Plauc toliko je zavolio mladiće iz Graca koji su se također nadali da su Dragica i Goran njihovi biološki roditelji, da ih sada ne želi napustiti.

- Ja ih ne mogu ostaviti iako ću se i dalje boriti da nađem svoju djecu. Sada imam obavezu da se borim i za ove mladiće, jer moram saznati koja majka za njima plače, jer ja to najbolje znam kako joj je- kaže neutješna Dragica.

Podsjećamo  porodica Plauc 2012. je pokrenula intenzivnu potragu za svojim blizancima u Tuzli,gdje su rođeni 5. avgusta 1993. godine, kada je roditeljima rečeno da su isti dan i umrli. No, tijela blizanaca nikada nisu vidjeli, niti su otkrili gdje su sahranjeni. Sumnje da su im djeca živa za koje su čuli prilikom jedne od posjeta Tuzli, odakle su se odselili nakon rata u Njemačku, dodatno su potkrijepile činjenice da u Matičnom uredu u Tuzli,što su Plaucovi otkrili tek prošle godine, postoje rodni listovi s imenima Dragan i Zoran, koja bračni par nikada nije dao svojoj djeci. 

Inače, na rodnim listovima je pogrešno prezime Planc, kako su naveli da se preziva i Dragica pri porodu u tuzlanskoj bolnici.

Blizanci iz Graca imali su težak život, a niz je nejasnoća i misterija u porodici u kojoj su odrasli, zbog čega su i posumnjali da su možda oni izgubljena djeca Plaucovih.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.