DIJASPORA

HANAU Kulturno-sportska zajednica BiH obilježila Dan državnosti svoje zemlje

Druženje uz pjesmu, igru i knjigu

Bato ŠIŠIĆ

9.12.2014

Kulturna sportska zajednica BiH iz njemačkog grada Hanau organizirala je druženje uz pjesmu, igru i knjigu, a sve povodom Dana državnosti BiH. Ovaj klub postoji već više od 20 godina i uspješno održava tradiciju države čije ime nosi, te s ponosom na svakom novom druženju na pravi način to prezentiraju.

Ovaj put gosti su im bili članovi folklorne sekcije iz grada Flensburga, koji se nalazi na granici s Danskom, te spisateljica Mirveta Mrkalj, koja je promovirala prvu knjigu „Mama, ovdje ima svjetla", u kojoj je opisala strahote rata u Prijedoru u kojem je rođena.

Gost je bio i književnik i vlasnik izdavačke kuće „Naša riječ" Šimo Ešić, a program su popunili folkloristi iz Hanaua, dok su specijalni gosti u muzičkom dijelu programa bili Semir Cerić Koke i Mirso Čomaga.

Mirvetin domaćin tokom promocije knjige bio je predsjednik KSZ BiH Hanau Edin Halilović, a on je na kraju promocije Mirveti uručio buket cvijeća.

Tu večer među više stotina posjetilaca bili su gosti iz susjednih gradova, a među njima i Fadil Junuzović, Rifet Mešinović iz Darmštata, Rasim Mujanović, Ismet Velagić, Armin Šabić i Alen Velagić iz Ofenbaha, Šefket i Halida Zukić iz Gros Geraua.

Prisutan je bio i priznati doktor iz Ofenbaha Ahmet Đonlagić, koji je bio u društvu prijatelja i sugrađanina iz Prijedora, frizera Adila Ramića.

Alma Mujkanović, Amra Vranduklija, Amra Havić, Ena, Adela, Kika, Samra, Kyra... samo su neke od mladih Bosanki koje su istinski uživale u toj noći.

Zajedno su došli otac i sin Mustafa i Elvedin Muhić, dva vrsna muzičara, harmonikaša, koji su se družili s prijateljima i poznanicima koje dugo nisu vidjeli.

I na ovaj način Bosanci i Hercegovci su potvrdili da, bez obzira gdje živjeli i radili, ne zaboravljaju svoju domovinu, svoje gradove i sokake.

Naravno, ni ova noć nije mogla proći bez bh. kulinarskih specijaliteta, kako slanih tako i slatkih, a za koje su se pobrinuli članovi KSZ BiH Hanau.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.