DIJASPORA

Na ulici postavljena i "Bosanska kuća"

Dan državnosti BiH u Herningu

Autor:V. BAŠIĆ

11.12.2014

Savez bh. udruženja u Danskoj pripremio je centralnu manifestaciju obilježavanja Dana državnosti BiH u Herningu, u organizaciji  Bosansko-danskog prijateljskog društva Herning.

Rufad Šećerbegović, koji je bio organizator, kaže da je obilježavanje počelo dan ranije na ulici gdje je „Bosanska kuća" bila otvorena od 16 do 22 sata.

- Dopremljeni su mnogi eksponati iz domovine, pripremljena i  tradicionalna jela i pića, kao i videoprikaz o turističkim destinacijama BiH. Članovi KUD-a „Grmeč" iz Bosanske Krupe su po kišovitom vremenu prošli glavnom ulicom pjevajući bosanske pjesme, pozdravljeni od mnoštva iznenađenih građana. Bilo je zaista ugodno u tome učestvovati, a dah BiH mogao se osjetiti u cijelom gradu - priča Šećerbegović.

Centralna svečanost održana je u prostorijama Herning HF VUC u 17.30 sati. U Pozorišnoj sali održana je svečana akademija. Goste je pozdravio Rufad Šećerbegović, a o Danu državnosti BiH govorio je predsjednik SBHUD Edin Hajder. Nastupili su članovi KUD-a „Grmeč" i Hor žena iz Kopenhagena. Nakon oficijelne svečanosti gosti su prešli u restoranski dio, gdje su uz muziku uživali do kasno u noć.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.