DIJASPORA

U Rozenhajnu osnovana dopunska škola na bosanskom jeziku

Upisano više od 40 učenika

Redakcija

19.1.2015

Nakon više od godinu dana pripremnih aktivnosti, u nedjelju, 18. januara 2015. godine u Rozenhajmu (Rosenheim) gradu u njemačkoj pokrajini Bavarska osnovana je dopunska škola na bosanskom jeziku u koju je upisano više od 40 učenika.

Odlično organizovan skup u Rozenhajmu kome su prisustvovali roditelji učenika i bh aktivisti iz ovog grada i okoline, predstavnici bošnjačkog džemata i rukovodstva Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj (Fehim Okanović, Ismet Hasanović i Haris Halilović) protekao je u svečanoj atmosferi, u duhu Bosne i Hercegovine i predavanjima na temu potrebe očuvanja identiteta građana BiH u svijetu.

Na temu integracije i asimilacije građana Bosne i Hercegovine u njemačko društvo govorila je magistrica pedagogije i psihologije Edina Smajlović, a o očuvanju bosanskog jezika kroz bosanske dopunske škole i ovom značajnom projektu bh dijaspore predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović.

- Ne računajući značajna novčana sredstva koje građani BiH svakodnevno šalju u domovinu, po rezultatima koje postiže, kako pojedinačno, u svim oblastima, od obrazovanja i kulture preko biznisa – do sporta, tako i organizovano - bh dijaspora spada u "sva čuda svijeta". I pored toga odnos vlasti u BiH prema nama je nikakav i to mora biti promijenjeno. Taj maćehinski odnos ne smije nas demoralisati i udaljiti od domovine. Oni na vlasti će se mijenjati, a Bosna i Hercegovina će uvijek ostati naša domovina. Dok se država ne sjeti i ne počne raditi svoj posao, moramo raditi ono što sami možemo. Za budućnost svoje djece i bolju Bosnu i Hercegovinu, istakao je Halilović u svom obraćanju prisutnima u Rosenheimu.

rozenhajm

Podršku osnivanju dopunske škole na bosanskom jeziku u Rozenhajmu dao prućio je i bošnjački džemat u ovom gradu.

- U Rozenhajmu imamo kulturno-umjetničko društvo i fudbalski klub. Dopunska škola na našem maternjem jeziku je projekat koji će pomoći da sačuvamo identitet naše djece i veze sa domovinom. Domovina je druga majka. Volite svoju domovinu, i bar za vrijeme odmora, vodite svoju djecu u svoju domovinu“, poručio je prisutnima Rešad ef. Jugo, imam bošnjačkog džemata u Rozenhajmu. Nastava u bosanskoj dopunskoj školi u Rosenheimu počinje u nedjelju, učenici će biti podijeljeni u dvije grupe, a odvijaće se u gradskim prostorijama, na adresi Lessingstrasse 73, po planu, programu i udžbeniku za dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Nastavu će izvoditi Edina Smajlović, a koordinator Bosanske dopunske škole u Rosenheimu je Jasenka Bilalić.

                                                                                                  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.