DIJASPORA

Hazim Hadžić mladi pjesnik i književnik

Mladi i perspektivni student na bečkom univerzitetu

Autor:L. BIJEDIĆ

26.5.2015

Dvadesetogodišnji Kalesijac Hazim Hadžić mladi je i perspektivni student na bečkom univerzitetu, na odsjeku poslovna informatika. Hazim je svoj cijeli život proveo u Kalesiji, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Svoju prvu zbirku poezije „Pečat na vodi“ napisao je u sedmom razredu osnovne škole i tada kao mladi pjesnik, inspirisan djelima Sergeja Jesenjina, prvi put ulazi u svijet književnosti. Za svoju prvu zbirku poezije, kao mlada nada bosanskohercegovačke književnosti, Hazim je dobio izuzetno pozitivne kritike kao i podršku za dalji rad od poznatih bh. pisaca.

I u srednjoj školi, Hazim se nastavlja baviti književnošću, pa sa šesnaest godina objavljuje roman pod nazivom „ Zaljubljeni Oskar“ , njegovo prvo zrelije, ozbiljnije i kompleksnije djelo.

U martu 2014 godine, krimi romanom „Tvoje tijelo je moje tijelo“ Hazim ostavlja utisak kod mnogobrojne publike širom BiH, Hrvatske i Švicarske i skreće pažnju na svoj dosadašnji rad. Hazim smatra da se uspjeh romana „Tvoje tijelo je moje tijelo“ ogleda u univerzalnoj priči koja se proteže kroz roman ,a bavi se porodičnim problemima, novcem i teškim životnim odlukama.

Okružen knjigama još od malih nogu, Hazim je naučio pisati i čitati još u predškolskom uzrastu. Ljubav prema knjizi i pisanju primjetili su njegovi učitelji, kasnije profesori, a onda su na red došli i mnogobrojni novinari i književnici.

Iako su svi mislili da će postati profesor, književnik ili novinar, Hazim se odlučuje za studiranje u Beču nakon što je prvi put posjetio ovaj grad.

- Za Beč sam se odlučio iz razloga što su svi moji poznaninici i prijatelji studirali ovdje i slušao sam samo pozitivna iskustva. Imao sam želju da nastavim školovanje u gradu koji pruža više mogućnosti za mlade ljude. Beč je prelijep grad u kojem je tempo života puno brži od tempa života u mjestu iz kojeg ja dolazim, ali to me ne spriječava da se potrudim, da završim fakultet ovdje i da mi Beč ponudi radno mjesto i kvalitetnije uslove života - kaže Hazim.

Hazim smatra da bosanskohercegovački državni fakulteti nude kvalitetno znanje, ali da mu se njegova generacija čini neambiciozno i nezainteresovano za bilo kakva nova saznanja, za studiranje generalno. To je uglavnom posljedica lošeg, neurednog obrazovnog sistema kao i nemogućnosti zaposlenja nakon završenog fakulteta.

- „Odljev mozgova“ je nažalost svakodnevnica u BiH i sam se zaprepastim kada vidim koliko naših mladih, pametnih, ambicioznih i sposobnih ljudi studira ovdje u Beču i kada završe studije, dobiju posao i ostaju ovdje, da rade i žive u Austriji. Ukupno stanje u Bosni i Hercegovini tjera mlade iz svoje države a političari sigurno ne doprinose ovoj situaciji, ne rade ništa da spriječe odlazak mladih iz BiH - kaže Hazim.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.