DIJASPORA

Na teferiču bh. dijaspore u Dortmundu bilo 10.000 posjetilaca

Najmasovnije okupljanje dijaspore u Evropi

Bato ŠIŠIĆ

26.5.2015

Već punih dvadeset godina džemat iz njemačkog grada Dortmunda organizuje druženje uz muziku i sport na otvorenom, kako se u narodu kaže - teferič.

I ovaj teferič u Dortmundu okupio je blizu 10.000 posjetilaca, čime je potvrđena činjenica da je to najmasovnije okupljanje bh. dijaspore u Evropi.

slika1jpg

Porodični dolazak na teferič

Pristizala je publika, ne samo iz Njemačke, već i iz Švicarske, Luksemburga, Belgije, Holandije i drugih zemalja.

U malonogometnom turniru učestvovalo je 26 ekipa, a na kraju su se u finalu našle ekipe Black Stars i Die Kickers, koji su i pobijedili na turniru. Nagrada za prvoplasirane iznosila je 600 eura, dok su poraženi finalisti dobili 300.

die-kickers-pobjednici-turnira

Pobjednici malonogometnog turnira Die Kickers

Najbolji u takmičenju bacanja kamena sa ramena bio je Ervin Ugljanin.

Među mnogobrojnim posjetiocima bio je i svjetski prvak K1 borac Senad Hadžić, koji inače živi u Minhenu gdje ima i vlastitu skolu boksa.

U muzičkom dijelu programa nastupali su Hanka Paldum, Halid Muslimovic, Sanela Muminovic, Edo Malic, harmonikaš Samir Hodžić, a svoj odličan nastup imali su i članovi foklorne sekcije KUD Saar iz Saarbruckena. Oni su dobili i zahvalnicu koju im je u ime džemata Dortmund uručio Mehmed Valjevac.

ahmet-ahmeckovic-i-enver-smriko

Ahmet Ahmecković i Enver Smriko

Ahmet Ahmecković i Enver Smriko samo su neki od članova džemata i džematskog odbora koji su dali svoj puni doprinos ovom muzičko sportskom spektaklu u Dortmundu.

Međju posjetiocima bili su Mostarci, otac i sin Smail i Adnan Spago. Stariji od njih pratio je sportska dešavanja, a mlađi bio dio jedne sportske ekipe koja se takmičila u malom nogometu.

dvije-prijateljice-jedna-iz-sarajeva-druga-iz-zenice

Dvije prijateljice, jedna iz Sarajeva druga iz Zenice

Teferič je bio još jedno uspješno organizovano druženje bh. dijaspore, a nadati se je da će i naredne godine druženje biti ponovljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.