DIJASPORA

PADERBON: Merhametov koncert za pomoć ugroženim u Sandžaku, Plavu, Gusinju, BiH

Tradicija se nastavlja

B. ŠIŠIĆ

21.3.2016

Humanitarna organizacija "Merhamet" koju su u dijaspori Njemačke osnovali građani Plava i Gusinja već dugi niz godina uspješno radi i djeluje, pa samim tim i pomaže svima onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ova humanitarna organizacija nije nikada gledala na vjeru i naciju, na grad i državu, već je uvjek pomagala tamo gdje je pomoć bila najpotrebnija.

Tako su vrijedni članovi ove organizacije na čelu sa njenim sekretarom Ervinom Kandićem organizirali humanitarni koncert u blizini grada Paderbona, a kompletan prihod od ulaznica kao i dobrovoljni novčani prilozi koji su prikupljani te večeri ići će po ustaljenom običaju kao pomoć najugroženijima na Sandžaku, Plavu, Gusinju, BiH.

Jedan od najstarijih članova "Merhameta" je Zuhdija Radončić, a koji nam je rekao da je zadovoljan odzivom posjetilaca, ali da se i ovaj put pokazalo pravo lice ljudi dobre volje koji su došli, platili ulaz, i još donirali novčana sredstva.

- Lijepo je vidjeti svu ovu mladost na jednom mjestu, ali i njihove djedove, nane, roditelje, koji jednostavno sa koljena na koljeno prenose one prave ljudske vrijednosti i poštovanje, a uz napomenu da oni koji imaju moraju pomagati one koji nemaju, ili zive lošim životnim standardom - rekao nam je Radončić.

Ova njihova druženja imaju i posebnu čar ili bolje rečeno tradiciju da se na svakom novom druženju javno prezentiraju bračni parovi koji su se upoznali na predhodnom druženju, u međuvremenu vjenčali i osnovali porodice, a tako je bilo i ovaj put.

- To je tradicija koja se njeguje već godinama i naišla je na odobravanje svih posjetilaca, tako da je već postao i prestiž upoznati se, zaljubiti se i vjenčati se prije slijedećeg druženja. Ja kao sekretar sam izuzetno zadovoljan prikupljenim novčanim sredstvima, a oni će uskoro biti podjeljenja tamo gdje je najpotrebnije - rekao nam je sekretar Merhameta Ervin Kandić koji je tu večer bio i voditelj programa. 

U muzičkom dijelu veceri nastupili su pobjednik "Zvezda Granda" Mirza Selimović te jedan od popularnih pjevača regiona, kantautor, muzičar i kompozitor Beki Bekić.

Druženje je potrajalo do kasnih noćnih sati, a zadovoljni posjetioci sa nestrpljenjem očekuju novo druženje koje će najvjerovatnije biti u Frankfurtu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.