DIJASPORA

HOLANDIJA Prvi susret hanuma Bošnjakinja Holandije

Preko 600 posjetilaca iznenadilo organizatore!

A.Hu.

11.4.2016

Aktiv žena bošnjačkog Islamskog kulturnog centra 'Hajr' iz holandskog grada Enschede protekli vikend organizirao je Prvi susret hanuma Bošnjakinja. Iako su dugo pripremali program i uputili pozivnice na više adresa, niko u IKC 'Hajr' nije mogao zamisliti da će prvo okupljanje ženskih volontera bošnjačkih džemata u Holandiji i okolnih zemalja izazvati toliki interes.

Oko 600 Bošnjakinja iz najvećeg broja džemata IZ Bošnjaka Holandije te manjim dijelom iz Njemačke i Belgije dupke su napunili dvoranu u malom mjestu Glane kod Enschedea u kojoj su domaćini, nakon bogate večere, pripremili posebni vjersko-umjetnički program uz ilahije i kaside najmlađih članova džemata. U programu je nastupio i folklor i svi su pobrali aplauze vrlo zadovoljne publike.

'Drago nam je da pripadamo skupini ljudi koja čini hajr na ovom svijetu. Niti jedna riječ nije dovoljna da izrazimo zahvalu za doživljeno na Prvom susretu hanuma Bošnjakinja. Smatramo da je najbolja zahvala dova Allahu dž.š. da sve one koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju ove manifestacije Allah nagradi na ovom i budućem svijetu. Svim gošćama se zahvaljujemo na dolasku a mi ih pozivamo i naredne godine', rečeno je u saopćenju IKC 'Hajr' Enschede, vrlo zadovoljnih odzivom gostiju, ponašanjem i ukupnom atmosferom.

Da je skup pobrao simpatije prisutnih pokazale su desetine čestitki i komplimenata na društvenim mrežama i službenim stranicama IKC 'Hajr' od strane mnogih učesnica što je poticaj organizatorima da naredne godine naprave još uspješnije i bogatije okupljanje Bošnjakinja koje imaju rijetku priliku za zajednička druženja žena u ovom dijelu iseljeništva.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Zehra Bajraktarević, a organizatorice iz IKC 'Hajr' podsjetile su da sav prihod od ulaznica i donacija ide na projekat obnove prošle godine kupljenog prostora za prvu bošnjačku džamiju u gradu Enschede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.