DIJASPORA

MAINZ Prvi Bajram u novoj džamiji

Svečanost među našim ljudima u Njemačkoj

Bato ŠIŠIĆ

6.7.2016

Prvi dočekani Bajram u prostorijama nove džamije u njemačkom gradu Mainzu, nakon zvaničnog preseljenja. Skoro hiljadu ljudi poptuno je ispunilo sve džamijske i ostale prostorije.

Bilo je to jedno od najljepših bajramskih druženja, bila je to kruna radosti i veselja, što se u kratkom roku uspjelo, bez pozajmica, kredita, a vlastitim znanjem, radom, imetkom, ulaganjem, sagraditi i useliti u jednu od najljepših, najgrandioznijih džamija u ovom dijelu Evrope.

U svojoj nadahnutoj bajramskoj hutbi, imam Halil efendija Makić džemata Mainz je pozvao džematlije, da ustraju u završetku ovog veličanstvenog projekta, da budu ponosni što su muslimani i što ušetstvuju u ovome, te da budu zahvalni Allahu dž.s. što žive u državi reda i zakona. Da budu nosioci tog reda i primjer drugima kako se treba pridržavati reda, a tome nas prije svega uči naša vjera Islam.

- Čuvajte komšijske odnose sa onima koji žive pored vas, to je naredba našeg poslanika. Komšija je preči nego brat koji živi negdje daleko u Bosni i Hercegovini ili Sandžaku. Tako ćemo najviše biti od koristi i sebi i drugima, i biti dostojni tumači uzvišene vjere, završio je imam Halil efendija Makić.

Nusret Faković, predsjednik džemata Mainz, u svom obraćanju izrazio je zahvalu Allahu što je u ovom periodu, a nakon niza drugih predsjednika, bas on sada na čelu džemata. Zahvalio se na dosadašnjem angažmanu, i pozvao na poslednju etapu završetka džamije, da bi uupjeli postici cilj koji glasi: "Svečano otvorenje 2017. godine".

- Mi to možemo, pokazali smo i sebi i drugima, a pozivamo sve koji nas prate da nam se pridruže na bilo koji način, jer ima dovoljno i mjesta i potrebe za sve. Naš je moto: "Mi

gradimo, pridružite nam se" - rekao je Faković

Nakon klanjanja bajram-namaza i čestitanja, uslijedlia je bajramska kahva i čaščenje u restoranu i prelijepom bajramskom jutru i suncu koje je obasjalo i džamiju i džamijski harem.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.