DIJASPORA

Više od 5.000 državljana BiH u Minhenu učestvovali u "Maršu mira"

Na ulicama bavarske prijestonice obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici

M. KEBIĆ

10.7.2016

Velika vrućina nije spriječila više od 5.000 državljana Bosne i Hercegovine koji su njemačkom gradu Minhenu učestvovali u "Maršu mira", obilježavajući 21. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici.

Višekilometarski marš mira glavnim ulicama bavarske prijestonice organizovali su predstavnici Islamske zajednice BiH u Njemačkoj, zajedno sa drugim udruženjima koja okupljaju naše državljane.

Kilometarsku povorku osiguravala je bavarska policija, kao i održavanje programa na centralnom trgu "Karlsplatz Stachus".

Program je počeo učenjem Kur'anskih ajeta, ilahija i recitacija posvećenim šehidima Srebrenice, a potom su se prisutnima obratili organizatori i imami džemata koji egzistiraju u Mihenu.

Imam u džematu "Fedžr" Izet ef. Bibić, podsjetio je da do Sudnjeg dana, ne postoji Bošnjak i Bošnjakinja koji neće pričati o Srebrenici.

- Nad nama je prethodno počinjeno 11 genocida o kojima smo ćutali i kojih smo se stidili. Zato se dogodila Srebrenica. Zato ćemo danas s ponosom i ubuduće uvijek spominjati Srebrenicu. Ne smijemo, ne želimo i nećemo zaboraviti Srebrenicu. Onaj ko bude zaboravio Srebrenicu, Allah njega zaboravio i na ovom i na onom svijetu - kazao je, između ostalog, ef. Bibić.

Posebno je naglasio važnost registracije u dijaspori za predstojeće lokalne izbore.

- Haram ti bilo ako dolaziš iz Srebrenice i ne prijaviš se za glasanje i dozvoliš da vlah zavlada Srebrenicom i nišanima koji se tamo nalaze - rekao je Bibić.

Pozivajući prisutne da se okupe pred binom na kojoj se odvijao centralni program, jedan od organizatora Ermin Merdanović iz Prijedora naglasio je da je isto jednako bilo vruće i u julu 1995. godine.

Prisutnima se obratio i Sejfudin Tokić, a na kraju programa obilježavanja godišnjice genocida proučena je i dova da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.